szent borbála napja

2019.09.02. 07:00

Megemlékezésekkel, kiállítással ünnepelték a bányásznapot Várpalotán

Idén is két helyszínen, a megemlékezések mellett múltidéző fotótárlattal ünnepelték a városban a bányásznapot. Az ünnepségen bányászgyűrűt vehetett át Campanari-Talabér Márta polgármester.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere veszi át a bányászgyűrűt és az oklevelet Beőthy-Fehér Szabolcstól a Szent Borbála téren tartott megemlékezésen

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Várpalotai Bányász Fúvós­zenekar térzenéjét követően a bányász emlékhelynél összegyűltek előtt Buzási István nyugalmazott bányamérnök, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület elnöke a bányásznap történetéről és a Szent Borbála-kultuszról szólt. Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere a néhai bányászoknak járó tiszteletről beszélt, s a helyi hagyományőrző szervezetek, így a város érdem­­érmével kitüntetett Rákóczi Telepi Baráti Kör munkásságát méltatta.

A várpalotai bányásznap részeként múltidéző fotókiállítás nyílt a Thury-várban a Krúdy Gyula Városi
Könyvtár gyűjteményéből Fotó: Szabó Péter Dániel

Einreinhof Attila, a házigazda civil szervezet elnöke az idén 10 éves Rákóczi Telepi Baráti Kör megalakulásáról és tevékenységéről beszélt. Kiemelte, egy évtized során igazi közösséggé érett az Alsóvárosban a szervezet, amelynek eredményei magukért beszélnek.

Városi szinten is népszerű programokat, rendezvényeket szerveznek, a hangsúly természetesen a bányász hagyományőrzésen van, amelynek legjelentősebb eredménye az általuk gondozott Szent Borbála téren felállított Szent Borbála-faszobor, amelyen a várpalotai bányászat legfontosabb mérföldkövei, jelképei is helyet kaptak.

Beőthy-Fehér Szabolcs, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének (BDSZ) tanácsosa a bányász hagyományőrzésben részt vevő szervezetek közösségformáló erejéről beszélt, aminek sikeréhez a tagság elhivatottsága mellett a város vezetőinek elkötelezett támogatása is elengedhetetlen. Ezt követően a BDSZ elnökségének döntése értelmében egy díszoklevelet és egy bányászgyűrűt adott át Campanari-Talabér Mártának, Várpalota polgármesterének, aki az egész önkormányzat nevében köszönte meg a rangos elismerést.

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere veszi át a bányászgyűrűt és az oklevelet Beőthy-Fehér Szabolcstól a Szent Borbála téren tartott megemlékezésen Fotó: Szabó Péter Dániel

A megemlékezés koszorúzással zárult a Szent Borbála-faszobornál, majd a résztvevők a Thury-várba vonultak, ahol előbb Bányászfotók címmel nyílt múltidéző kiállítás a Krúdy Gyula Városi Könyvtár értékes fotográfiáiból, majd az emeleti rendezvényteremben tartott ünnepségen a bányászkorsókat adták át a jubileumi szakszervezeti tagoknak.

A várpalotai bányásznap a várban is koszorúzással zárult, a megjelentek az elhunyt bányászok emléktáblájánál helyezték el a tisztelet virágait és koszorúit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában