erőforrás a földi élet zarándokútján

2019.10.28. 07:00

Áldás a felújított pápai templomkeresztre

A keresztet csak akkor tudjuk értékelni, ha elfogadjuk a saját keresztjeinket – e gondolat mentén áldották meg a Szent József-kápolna megújult toronykeresztjét az évfordulós hálaadó szentmisén.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Szent Anna-plébánia vasárnap hálaadó szentmisével ünnepelte a Szent József-kápolna tizennegyedik évfordulóját, melyre a hívek a három közeli városrészről (Bocsor-, Igal-, és a volt Kilián-lakótelepről) körmenetben érkeztek. P. Tófeji Valéria költő, író ez alkalomra írt versének felolvasása után Márfi Gyula nyugalmazott érsek megáldotta a közelmúltban felújított toronykeresztet.

– Mennyei Atyánk, szálljon le áldásod a templomkeresztre, kivitelezőire és mindazokra, akik imádságos lélekkel tekintenek fel rá. Legyen számukra erőforrás földi életük zarándokútjára – szólt az áldás.

Márfi Gyula nyugalmazott érsek áldotta meg a Szent József-kápolna közelmúltban felújított toronykeresztjét
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Márfi Gyula nyugalmazott érsek szentbeszédében a kevélységről és az alázatról értekezett. Mint mondta, az alázat alapvető dolog. Olyan, mint a fundamentum, mely nélkül a legszebb épület is összedől. Minél nagyobbra akarjuk építeni a házat, annál mélyebbre kell ásni az alapokat. Minél magasabbra szeretnénk jutni az életszentségben, annál mélyebben kell ezt megalapoznunk az alázatosságban.

Márfi Gyula nyugalmazott érsek szentbeszédében a kevélységről és az alázatról értekezett, kiemelve, hogy a keresztet csak akkor tudjuk értékelni, ha elfogadjuk a saját keresztjeinket
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A kevélység, gőg, elbizakodottság, önteltség, nagyképűség, dölyf, hiúság elszakíthat minket a valóságtól, a létező Istentől, illetve önmagunktól, s így nem látjuk saját gyengeségeinket, hibáinkat, bűneinket. Az alázat rokonértelmű szavai a szerénység, egyszerűség, gyermeki lelkület. Az alázattal imádjuk a világot teremtő Istent, elismerjük, hogy mindenért neki kell hálát adnunk. Az alázat segít felebarátaink tiszteletében, erényeik meglátásában, sikereik örömmel való megélésében, ugyanakkor a mértéktartó önértékelésben, saját talentumaink, képességeink Isten ajándékaként való elfogadásában – prédikálta. Kiemelte, a keresztet csak akkor tudjuk értékelni, ha elfogadjuk a saját keresztjeinket. Csak azt szeretjük, akiért hajlandóak vagyunk szenvedni, keresztet hordozni.

Az évfordulós hálaadó szentmisére megtelt a Szent József-kápolna. Az első sorban jobbról Pozsgai László kivitelező, Unger Tamás alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője, a sor végén Áldozó Tamás polgármester
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Salgó Ferenc kanonok-plébános a mise végén mondott köszönetet a templom felépülésében, valamint a toronykereszt felújításában áldozatot vállalóknak. A 3,6 millió forint összköltségű rekonstrukcióhoz a Veszprémi Főegyházmegye és a helyi önkormányzat egy-egy millióval járult hozzá, ezért ajándékcsomagot adtak át Márfi Gyulának és Áldozó Tamás polgármesternek, valamint Pozsgai László kivitelezőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában