Némasággal üzentek

2019.12.07. 07:00

Példát mutattak a veszprémi nőtüntetés résztvevői

Az akkori veszprémi nők némaságukkal üzentek a pártállamnak, hogy bár férjüket és fiaikat megölhették, azt, amiért ők harcoltak, sosem tudják elpusztítani – hangzott el a megemlékezésen.

Molnár Sándor

A város önkormányzata nevében Halmay Gábor és Sótonyi Mónika helyezett el koszorút az emléktáblánál Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Városi Nyilvánosságért Alapítvány az 1956-os néma nőtüntetésen részt vevő bátor nők, hős asszonyok, anyák és lányok előtt tisztelgett megemlékezésén. A Szabadság téren, az Óváros vendéglő falán elhelyezett emléktábla előtt Sótonyi Mónika mondott beszédet. Az önkormányzati képviselő kiemelte: minden történelmi ünnepünk hordoz valamilyen üzenetet: kitartást, hazaszeretetet, önfeláldozást. A nagy harcok mellett viszont kevés szó esik azokról a momentumokról, amelyek mára ugyanúgy történelmi léptékűvé váltak, pedig nem a harctéren, sokkal inkább a lelkekben zajlottak. Ilyen esemény volt az 56-os forradalom leverése utáni néma nőtüntetés is.

A város önkormányzata nevében Halmay Gábor és Sótonyi Mónika helyezett el koszorút az emléktáblánál Fotó: Penovác Károly/Napló

– Asszonyok sokasága vonult az utcára, némán emlékezve apáikra, férjükre, gyermekeikre. Nem volt hangos tőlük az utca, nem voltak erőszakosak, mégis erejük – amit képviseltek – félelemmel tölthette el a pártvezetést. Emlékezzünk rájuk és halljuk meg csendben azt az elemi erejű kiállást, amit ők intéztek az ország felé. Ma nekünk is feladatunk, hogy megóvjuk és tovább építsük azt az országot, amiért 56-ban is harcoltunk – fogalmazott a szónok.

Az ünnepség végén a részt vevő szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában