lelkiismeretes munkát kíván a fiataloktól

2020.01.16. 11:00

Etetőket és odúkat kaptak a veszprémi óvodák és iskolák

Hatvan odút és mintegy harminc madáretetőt osztottak ki a város óvodái és iskolái között.

Molnár Sándor

20200115 Veszprém Csillag Úti Óvoda A Madárbarát Veszprémért 2020 akció keretében fából készült odúkat oszt a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Emellett 25 kilogramm madáreleséget és több száz cinkegolyót is kaptak az akcióban részt vevő intézmények. Az odúkat a Táncsics Szakközépiskola asztalostanulói készítették, akik aktívan részt vettek az osztásban is.

Az odúosztás a Madárbarát Veszprémért 2020 projekt keretében valósult meg a Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (Ba-Ba-KO) Egyesület, az önkormányzat és a Városom Veszprém Mozgalom támogatásával a Csillag Úti Óvodában. Az egyesület a tizenkét esztendeje tartó programja során már több száz madár-odút helyezett ki a városban. A mostani akcióban is mindegyik veszprémi óvoda és iskola kapott egy-egy madár­etetőt, -odút, etetőcsomagot és egy madármegfigyelési programot is.

Szűcs Attila, a Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület elnöke elmondta, hogy a Madárbarát Veszprémért program során egész évben foglalkoznak a madarakkal. Már a tavaszi időszakban elkezdik a madár­odúk telepítését, madárbarát növényzet és itatók létesítésével pedig arra törekszenek, hogy a velünk élő madarak minél jobban érezzék magukat. Ősszel az etetők tisztításával készülnek fel a télre, amikor elkezdődik az etetés, amelyhez komoly megfigyelési program is kapcsolódik.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nagyon fontos, hogy ne csak elvétve szeretgessük ezeket a madarakat, hanem figyeljük meg a költési szokásaikat, fajgazdagságukat és ezáltal kerüljünk közelebb városi környezetünk csodáihoz – fogalmazott az elnök, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egyszer elkezdtünk etetni, akkor azt nem szabad abbahagyni, mert egyetlen éjszaka is elég ahhoz, hogy a nagy létszámban odaszoktatott állomány végzetes csökkenést szenvedjen.

Elhangzott az is, hogy a megfigyelési időszak végén az akcióban részt vevő gyerekek tablót készítenek, melyek közül a legjobbakat díjazzák majd a szervezők, és egy kiállítás keretében be is mutatják azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában