sajtótájékoztató

2020.01.23. 11:15

V-Busz ügy: nincsenek előttünk tökéletes modellek

A Hotel előtti buszmegállóba invitálták tájékoztatóra a sajtó képviselőit ellenzéki önkormányzati képviselők, Gerstmár Ferenc, Hartmann Ferenc és Katanics Sándor annak kapcsán, hogy a V-Busszal kapcsolatos közmeghallgatás nem került megrendezésre.

Juhász-Léhi István

Fotó: Penovác Károly/Napló

Gerstmár Ferenc elmondta, az önkormányzat 2017 áprilisában kérte fel a VKSZ Zrt-t a helyi tömegközlekedés közszolgáltatásának ellátására vonatkozó üzleti koncepció kidolgozására. Ebből a tervezési folyamatból jutottak el az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, a V-Busz Kft. megalapításáig.

Mint mondta, a 2018. decemberében, vagyis az utolsó pillanatban a Közgyűlés elé került V-Busszal kötendő közszolgáltatási keretszerződést aztán több ellenzéki képviselő nem szavazta meg, mert addigra kiderült, hogy az üzleti terv ingatag. Szerinte a V-Busz első évében, 2019-ben nem teljesítette a legalapvetőbb várakozásokat. Elmondása szerint „a veszprémiek nem elégedettek a szolgáltatás színvonalával, különösen a menetrenddel”, ezért kezdeményezték a közmeghallgatás meghirdetését a V-Busz működésével és menetrendjével kapcsolatban.

Hartmann Ferenc kijelentette, V-Busz ügyben ellenzéki közmeghallgatást hirdettek 2020. január 30-án 17 órára, a Városháza Kossuth termébe. Ugyanakkor Katanics Sándor úgy vélte: „a városvezetés is elbújik a probléma elől”.

Porga Gyula polgármester közleményben reagált, amiben azt írja: az ellenzéki képviselők által V-busz menetrend ügyében kezdeményezett közmeghallgatást indokolatlan megtartani. Legutóbb november végén, azaz nem egészen két hónapja volt ilyen esemény városunkban, és a törvény évente egy közmeghallgatást ír elő. Bármikor lehetnek az idei évben olyan rendkívüli események, amelyek azonnali cselekvést igényelnek.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A közlemény szerint „a V-busz drasztikus költségnövekedésének okait feltárandó belső eredményei után a személyi konzekvenciát levontam és azzal bíztam meg a cég menedzsmentjét, személy szerint Pálinkás Norbert igazgató urat, hogy a szolgáltatás színvonalának tartása mellett gondoskodjon a stabil, megbízható és kiszámítható működésről, valamint a költségek fokozatos lefaragásáról. Ennek a kérésnek a következménye többek között az elmúlt egy év tapasztalatára alapozott új menetrend, amelynek kommunikációja – be kell vallani – nem volt kifogástalan”.

„A V-busz sikere nagyon fontos érdeke a városnak, és az ügyet eszerint is kezeljük: a nyilvánosság kontrollja mellett, a képviselőtestület tagjaival együtt, a szakmai kereteket megőrizve, és nem megengedve, hogy azt politikai pankrációvá silányítsák. A komfortos városi tömegközlekedés kialakítása valamennyi hazai település nagy feladványa, és sajnos nincsenek előttünk tökéletes modellek. Ezért aztán jobbára a magunk útját kell járnunk, és a magunk kárán kell tanulnunk. A végleges megoldás megtalálásához idő kell” – áll a Porga Gyula szignózta közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában