Elismerésre méltó életút

2020.02.03. 07:00

A bányatröszt néhai főmérnökére emlékeztek a várpalotai városvédők

Halálának 57. évfordulója alkalmából emlékeztek a napokban a várpalotai Alsóvárosi temetőben Bolyky Zoltánra, a szénbányászati tröszt egykori főmérnökére.

Szabó Péter Dániel

A néhai főmérnök életútját Petrovics László, a helyi városvédő egyesület elnöke ismertette

Fotó: Szabó Péter Dániel

A kiváló szakember nevéhez több bányaipari műszaki fejlesztés fűződik. Bányászati tevékenysége mellett közéleti feladatokat is ellátott. Tagja volt a városi és a megyei tanács végrehajtó bizottságának, valamint a Várpalotai Hazafias Népfront illetékes szakbizottságának, hangzott el a Bolyky Zoltán sírjánál tartott megemlékezésen.

Petrovics László, a rendezvényt a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesülettel karöltve szervező Várpalotai Városszépítő és -védő Egyesület elnöke elmondta, Bolyky Zoltán 1918-ban született a Borsod megyei Bolyok községben. A József Nádor Műegyetem Bányamérnöki Karán 1942-ben szerzett bányamérnöki oklevelet, 1957-ben kinevezték a Várpalotai Szénbányászati Tröszt főmérnökének. Bolyky Zoltán trösztfőmérnöki ideje alatt a várpalotai szénbányászat termelése 40 százalékos emelkedést ért el. Ez a teljesítmény igen jelentős erőfeszítéseket követelt meg a vállalat dolgozóitól.

– Fontosnak tartom, hogy emlékezzünk Bolyky Zoltánra. Már csak azért is, mert egy olyan korban került Várpalotára az 1950-es években, különböző magas beosztásokat viselve, amikor nem volt könnyű egy műszaki embernek megfelelni az akkori termelési követelményeknek és politikai viszonyoknak. Bolyky Zoltán, ha buktatókkal is, de erkölcsileg mindenképp megerősödve került ki ebből az időszakból. Felelős műszaki vezetőként el tudta viselni, hogy – ha úgy tetszik – megalázzák és üzemmérnökké fokozzák le a korábbi magas, főmérnöki beosztásából.

A néhai főmérnök életútját Petrovics László, a helyi városvédő egyesület elnöke ismertette
Fotó: Szabó Péter Dániel

A szakmai tevékenységét ugyanakkor mégis elismerték, s nem sokkal később, 1957-től egészen 1963-as haláláig az akkor igen szép éveket élő Várpalotai Szénbányászati Tröszt főmérnöke lehetett. Akkoriban több mint 6000 ember dolgozott Várpalotán, s jelentős műszaki fejlesztési feladatokat is megoldottak abban az időszakban – mondta el kérdésünkre Petrovics László, majd hozzátette, Bolyky 1963. január 21-én bekövetkezett halála súlyos veszteség volt a helyi szénbányászatnak. A város lakói és a palotai bányászok nagy részvéte mellett kísérték utolsó útjára.

A megemlékezésen részt vett a néhai főmérnök fia, Bolyky László is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában