A Szűzanya oltalmát terjesztenék ki

2020.02.20. 20:00

Veszprém megyéből indul országos mozgalom az afrikai éhező gyermekek segítésére

A hazai Mária Rádió a fekete kontinensen éhező gyermekek mellé állt, és megyénkből kezdeményez országos jótékonysági mozgalmat táplálásukért, életben maradásukért.

Laskovics Márió

A huszonhárom afrikai országban működő Mária Rádió Világcsalád magyar tagja az éhező afrikai gyermekek táplálására széles körű mozgalmat kezdeményez, tájékoztatta a Naplót Szabó Tamás, a Mária Rádió és a Mária Út Egyesület (önkéntesként szolgáló) alapító elnöke, az Antall-kormány volt minisztere.

Nem lehetünk közömbösek a kelet-európai szegénységgel szemben sem, de felfoghatatlan különbség van a probléma súlyát tekintve. A világon több, mint 60 millió gyermek éhezik, ennek közel fele Afrikában. A fekete kontinensen naponta több mint nyolcezer gyermek hal meg az éhezés következtében, a megszületettek fele nem éri el az ötödik életévét. A gyermekkori alultápláltság az egész életre kiható fejlődési hátrányt okoz. Az afrikai Mária Rádióktól tudjuk a rettenetes tényeket. Valójában az egész szörnyű gondot nem oldhatjuk meg, de ha csak egy gyermekért teszünk is, az már életmentés – emelte ki Szabó Tamás.

Mint mondta, több programot megvizsgáltak, és a Mária Rádió a Malawiban tizennyolc éve megkezdett program mellé állt, azt akarja erősíteni és erre hívja fel az emberek, cégek, civilek, önkormányzatok figyelmét. A Nourish the Children (NTC) program 2002 óta működik, s ma naponta 130 ezer gyermeket táplál világszerte. Az európai támogatások Afrikában Malawit célozzák, ahol radikálisan csökkent a gyermekéhezés. Az alultáplált gyermekeknek tudományos alapon összeállított ételt, úgynevezett VitaMealt adnak, ami egy gabona alapú száraz élelmiszer, feldúsítva huszonötféle nyomelemmel és vitaminnal, napi adagokban csomagolva, amit alapanyagostul helyben állítanak elő. Az NTC gazdája a Nuskin Corp., ami 1984 óta van a piacon, egy ötven országban működő, alapvetően az egészségiparban és a jól-lét gazdaságban működő globális hálózati marketing vállalkozás, évi hárommilliárd dollár körüli forgalommal. A cég a társadalmi felelősségvállalási programjának központi elemeként szervezte meg világszerte a gyermekéhezés csökkentését célzó programját.

Van egy tudományos alapokon kidolgozott tápszer az éhező gyermekek számára, havi, ezen belül napi adagos kiszerelésben. A Mária Rádió kifizeti a tápszert, s ebből a forrásból történik Malawiban a tápszer alapanyagainak és a készterméknek a termelése, a tápszer szétosztása szervezetten, iskolán keresztül. Egy gyermek egy napi táplálása 200 forintba kerül.

– Gondolkodjunk el: 6000 forintból egy hónapra elláthatunk egy gyermeket, és megmenekül az éhezéstől. Ám ez több is, mint táplálás. Hiszen ebből a pénzből Malawiban termelnek, tehát a gazdaság erősödik, működik „gazdaképző”, tehát nő a tudás, kutakat fúrnak, nő a termelési lehetőség, a földművesek jövedelemhez jutnak, a gyermekeket pedig az iskolákba lehet hívni, hiszen ott kapnak táplálékot. Egy kis jótett, megsokszorozódó jóság – tette hozzá.

Mint megtudtuk, a Mária Rádió lassan egy éve vesz részt a programban. Az első lépések megtételével hatvan gyermek havi folyamatos táplálását biztosítja, illetve megkezdett egy nagy szervező munkát, hogy megismertesse a rettenetes gyermekéhezést és a segítés módjait.

Szabó Tamás, a Mária Rádió és a Mária Út Egyesület (önkéntesként szolgáló) alapító elnöke országos szintű mozgalmat indít az afrikai gyermekéhezés enyhítésére
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mivel Veszprémben van a Mária Rádió Közhasznú Egyesület székhelye, valamint a megyében érhető el legjobban a Mária Rádió, hiszen Veszprémben, Pápán, Ajkán és Várpalotán is van sugárzási joguk, ezért tulajdonképpen megyénkből indítják el a gyermektáplálási mozgalmat.

– Eddig két céggel tárgyaltam személyesen, mindkettő a program mellé állt. Tudom, hogy az emberek jók. Bízom abban, hogy a jótettek megsokszorozódnak. Nem titkoljuk azt sem, hogy a migráció csökkentésének legjobb eszköze, ha ott segítünk, ahol lehet és kell. Nem csak önzetlenség tehát a Malawi program erősítése, hanem egyúttal a hatása, az afrikai életlehetőség javulása is elemi érdekünk. Egy komoly társadalmi mozgalomról álmodunk, amivel néhány év alatt elérjük, hogy tízezres nagyságrendben mentünk meg gyermekéleteket – jegyezte meg az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában