Elcincogott bibliai történetek

2020.05.28. 07:00

Mesél az ótemplom egere – A hitoktatást segíti a református múzeum

Új, online múzeumpedagógiai foglalkozással jelentkezett a református múzeum. A hittanítást elősegítő történetekhez játékos feladatok is kapcsolódnak.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Pannonia Reformata Múzeum honlapján új, gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozás érhető el. Az érdeklődő fiatalok egy fiktív figura, Géniusz, az ótemplom egere segítségével ismerkedhetnek meg videóban a szakrális tér történetével, illetve a hittanítást elősegítendő az egyházi év aktuális bibliai történeteivel, példázataival. Eddig egyelőre két videót osztottak meg a legnépszerűbb videómegosztó portálon, valamint az intézmény honlapján és közösségi oldalán, a honlapon játékos feladat kíséretében.

Füstös Gáborné múzeumi munkatárs a helyi sajtónak elmondta, az ötlet onnan ered, hogy az Édenkert Pápai Református Óvoda nagycsoportosai minden évben többször ellátogatnak a múzeumba. Pünkösdkor ismét érkeztek volna, azonban a fennálló járványügyi veszélyhelyzetben erre nem nyílt lehetőség. A múzeum viszont valahogyan szerette volna elérni őket. Ez adta az alapgondolatot, hogy valamilyen módon elmeséljék Jézus Krisztus mennybemenetelének történetét.

Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető hozzáfűzte, a múzeum arculatához illő ikonikus figura kialakítása Kisantal Tibor grafikus művésztanár keze munkája. Egyébként sok múzeum használ valamilyen figurát a gyerekekkel való kommunikációra, könnyebb megszólításukra.

Füstös Gáborné és Halászné Kapcsándi Szilvia a református ótemplomban
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, Füstös Gáborné írta és mondta fel a szövegeket, s igyekezett a kicsik számára minél érdekesebben megfogalmazni a legfontosabb tudnivalókat. Különféle programokkal torzították el a hangot úgy, hogy „egérkés” legyen. Cikkünk megjelenésekor már vélhetően megtekinthető a harmadik, a pünkösdöt feldolgozó, a szentlélek kiáradásáról szóló epizód is.

– Pozitív visszajelzéseket kaptunk. Úgy tűnik, a gyermekeknek tetszik az ótemplom egere. Elindulunk ezen az úton, és szeretnénk ezt felhasználni a későbbiekben is, akár a figura animálásával, akár úgy, hogy Géniusz elkészül valóságos formában, és a múzeumpedagógus segédje lesz – körvonalazta a terveket Füstös Gáborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában