Segítik a szépkorú lakosságot

2020.06.09. 11:00

Somlójenő fejlesztése a járványhelyzetben sem állt le

A járványhelyzet miatt Somlójenő élete is megváltozott. Kétszer osztott a helyi önkormányzat maszkot, amelyből minden lakosnak jutott.

Tisler Anna

Nemes Ferencné polgármester

Fotó: Tisler Anna/Napló

Igény esetén a 65 év felettieknek segítettek az élelmiszerek beszerzésében, a helyi boltban vásároltak be nekik, és a szépkorúak gyógyszereit is kiváltják. A képviselő-testület tagjai mellett a falugondnokra és a házi segítségnyújtóra is számíthattak a település lakói – tudtuk meg Nemes Ferencné polgármestertől. Mint mondta, a lakók fegyelmezetten vették tudomásul a korlátozásokat, például azt, hogy ideiglenesen nem használhatják a sportparkot és a játszóteret.

Nemcsak a hétköznapok, az ünnepek is megváltoztak a veszélyhelyzet miatt. Az összetartó falu lakossága igényli, hogy közösen tartsák meg az ünnepeket. Húsvétra ünnepi díszbe öltöztették a főteret, felállították a Nyuszodát, amelyet mindenki felkeresett a családjával. A helyi anyák napi rendezvényre évtizedek óta a fiatalok készülnek műsorral. Idén a programot nem tarthatták meg,

de a faluközpontot feldíszítették az ünnepi alkalomra. Az édesanyákat és a nagymamákat a közösségi oldalon köszöntötték. Nemes Ferencné készített videóösszeállítást a gyermekek fotóiból. Azt még nem tudják, hogy a nyári rendezvényeket mikor és milyen formában tudják megtartani.

A település fejlesztése a járványhelyzetben sem állt le. Márciusban nyolc közfoglalkoztatott elkezdte a kukorica termesztését, míg hárman a paprikáét fóliasátorban. Szintén márciusban zajlottak a művelődési házban és az önkormányzat épületében a festési munkálatok. Áprilisban ismét virágosították a település közterületeit, új virágládákat is kihelyeztek. Hamarosan új szeméttárolók kerülnek a somlójenői utcákra.

Nemes Ferencné polgármester Fotó: Tisler Anna/Napló

Idén tervezik a temetőbe vezető út térkövezését, a Petőfi utcában egy járdaszakasz felújítását, valamint a Dózsa utcában a padkaépítést. Kerékpáros pihenőt alakítottak ki a Somló–Marcalmente–Bakony­alja két keréken elnevezésű projekt keretében. A hegy környékén sokan kerékpároznak, így a pihenőhelyre nagy volt az igény. A hősi emlékművet nemrég újították fel, az 1,8 millió forintos munkálatokhoz másfél millió forintot nyertek pályázaton.

A Magyar falu program keretében támogatást kértek közterületek karbantartását szolgáló eszközök beszerzésére, az orvosi rendelő eszközeinek bővítésére, valamint a Somlójenő és Somlóvásárhely közötti út rekonstrukciójára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában