Recept digitálisan

2020.07.10. 07:00

Nyaralás közben is kényelmesebb az e-recept

Az e-recepttel a belföldön nyaralóknak is kényelmesebb a gyógyszerek kiváltása.

Marton Attila

Fotó: pixabay.com

z elektronikus receptet az orvos írja fel – erről készül a felírási igazolás –, amennyiben ez nem vagy nem pontosan történik, akkor nem jelenik meg a felhőben (azaz az elektronikus térben), és így nem is váltható ki a készítmény – mondta el Stark Borbála, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke. Az e-recept számos esetben könnyebbséget jelent a pácienseknek.

Stark Borbála gyógyszerész
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Egy krónikus betegnek nem kell havonta bejárnia az orvoshoz és felíratni a gyógyszereit, hanem elég telefonon megkérni erre a kezelőorvost, aki legfeljebb háromhavi adagot írhat ki a betegnek, magyarázta a gyógyszerész. Hozzátette, a mostani időszakban előnyös az e-recept a nyaralóknak is: nem kell ugyanis magukkal vinniük a receptet, hanem elég felíratni a gyógyszerüket, és az a nyaralóhelyi patikában is kiváltható.

A gyógyszerkiváltáshoz a hagyományos papírrecept mellett felírási igazolás is szükséges, ezt az orvosnak mindig ki kell nyomtatnia. Ez hasonló a hagyományos papírrecepthez, azzal az eltéréssel, hogy nem két, hanem három vonalkód szerepel rajta. Saját részre kiváltható a recept papírvény nélkül a személyazonosság igazolásával és tajkártya felmutatásával, vagy tárolóelemmel rendelkező e-személyi igazolvánnyal, PIN-kód megadásával. Tizennégy éven aluli gyermekek esetén csak felírási igazolással válthatók ki a vényköteles készítmények – hívta fel a figyelmet Stark Borbála.

A veszélyhelyzet június 18-i megszűnését követő 90 napig bárki kiválthatja más számára a gyógyszert, ha megadja a beteg tajszámát és igazolja a személyazonosságát. Stark Borbála azt tanácsolta, a betegnek és a gyógyszerét kiváltó ismerősének érdemes előre tisztáznia, hogy mely készítményre és milyen mennyiségben van szüksége. A szakember lapunknak nyilatkozva megjegyezte, amennyiben a felhőbe feltöltött gyógyszert három hónapig nem váltják ki, automatikusan törlődik a rendszerből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában