A királyi pár szobránál koszorúztak

2020.08.08. 07:00

Tihanyban tartott megemlékezést a magyarországi ukrán közösség

Az Ukrán Országos Önkormányzat és a Tihanyi Bencés Apátság közös szervezésében a Kijevi Rusz – Ukrajna megkeresztelése – évfordulója alkalmából rendezett koszorúzással egybekötött megemlékezést és ünnepi fogadást Tihanyban.

Jákói Bernadett

A királyi pár szobránál évente koszorúzással emlékezik meg a magyarországi ukrán közösség

Forrás: ukrán önkormányzat

Ukránok és magyarok közös történelmének fontos alakja I. András király és felesége, Anasztázia ukrán hercegnő, magyar királyné. Magyarország történelme szempontjából fontos, hogy férjével, I. Andrással együtt felismerték, hogy az ország jövőjét csak akkor biztosíthatják, ha azt a kereszténység sziklájára építik. Ebben elődeik, Szent István király és Boldog Gizella királyné példáját követték. Kiemelt történelmi tény, hogy a bencés szerzeteseket ők hozták ide, és számukra építtette ki a ma is látható szerzeteslakásokat is.

Fotó: ukrán önkormányzat

A kor emberei és az ország vezetői igencsak elkötelezettek voltak a béke és az ország jóléte mellett. A történelem során dúló viharok, békétlenségek, viszályok, széthúzások, hatalmi harcok, háborúk keserű tapasztalatainak arra kell tanítaniuk a mai nemzeteket, hogy bárhol éljenek is a nagyvilágban, a béke és az egység képviselői legyenek , s ezzel is mielőbbi békével és barátsággal üzenjünk a mai Ukrajna népének.

Az ünnepség a templom melletti téren kezdődött, ahol 2001 óta áll I. András király és felesége, Anasztázia királyné, ukrán hercegnő szobra. Itt elhelyezték a megemlékezés virágait, koszorúit a magyarországi ukrán közösségek és önkormányzatok képviselői is. Veszprém megyét a Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat és a Dnipro Ukrán Kulturális Egyesület, valamint a Várpalotai Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselte.

Fotó: ukrán önkormányzat

A látogatóközpontban Bernáth Viktória, a rendezvény szervezőjének köszöntőjét követően Szabó Ludmilla, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke és Ladányi Erzsébet elnökhelyettes üdvözölte a megjelenteket. A tihanyi bencések képviseletében Jeromos atyától hallhatott a közönség értékes gondolatokat. A királyi pár szobrának felállítását kezdeményező Hartyányi Jaroszláva történész, a Fővárosi Ukrán Önkormányzat elnöke méltatta az emlékhely történelmi jelentőségét. A vendégek üdvözlése a tihanyi bencés szerzetesek életét ukrán nyelven bemutatott filmmel zárult.

A királyi pár szobránál évente koszorúzással emlékezik meg a magyarországi ukrán közösség Fotó: ukrán önkormányzat

Az apátsági templomban ukrán nyelvű görögkatolikus imádság hangzott el a magyarországi ukrán–görög katolikus Demján atyával, ezt követően a résztvevők megkoszorúzták I. András király sírját az altemplomban, ahol az ukrán és a magyar himnusz is felhangzott.

Fotó: ukrán önkormányzat

Ukrán művészek ünnepi koncertje emelte a rendezvény színvonalát, Bernáth Ferenc gitárművész, Medenczi Roman operaénekes és Zán András csellóművész közreműködésével. Koloszova Viktória és Rudnik Viktória énekesek produkciója zárta a templomi koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában