Vörösiszap katasztrófa

2020.11.27. 11:45

Elutasították a felülvizsgálati kérelmet a vörösiszapperben

Elutasított a Kúria a vörösiszapper három letöltendő szabadságvesztésre ítélt vádlottjának felülvizsgálati kérelmét.

Marton Attila

Az erről szóló határozatot ezekben a percekben indokolják a Kúrián.

A Győri Ítélőtábla tavaly decemberben hozott jogerős ítéletében a vörösiszapper vádlottjai közül B. Zoltánt, a MAL Zrt. cégvezetőjét, D. József Bálint műszaki igazgatót, és D. Józsefet, a hidrátgyártás üzemvezetőjét is letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A vezérigazgatót négy, a műszaki igazgatót három év börtönbüntetésre, az üzemvezetőt két és fél év fogházbüntetésre ítélték.

A jogerős ítélet felülvizsgálatát a három szabadságvesztésre ítélt vádlott és védőik kezdeményezték. A Kúrián folyó felülvizsgálati eljárásban a cég egykori vezetőinek védői az ítélet törvényességét és a megismételt elsőfokú eljárás módját támadták, továbbá bírói elfogultságról beszéltek, valamint kifogásolták, hogy másodfokon a Győri Törvényszék nem folytatott le bizonyítást. Beadványukban a három elítélt felmentését vagy a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését, új eljárás lefolytatását kérték. Az ügyész a jogerős ítélet fenntartását indítványozta.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában