Előkelő hely a rangsorban

2020.12.22. 07:00

A legélhetőbb vidéki városok között Veszprém

A fővárosban a várnegyedben és a belvárosban a legjobb élni, míg vidéken ugyanez Egerről és Veszprémről mondható el – derült ki az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsorából, amely a húszezres lélekszámnál népesebb városokat életminőség szempontjából listázta.

Rimányi Zita, Marton Attila

20201021 Veszprém Belváros. Hangulatképek egy fejlesztésekről szóló cikkhez. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A felmérés azt vizsgálta, hol jó élni hazánkban, és miért vonzóbb az egyik régió a másiknál.

A rangsor a húszezer főnél népesebb városokat életminőség szempontjából listázta: az életminőségindikátor-érték számításakor a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatás és az ingázás, az oktatás és az egészségügy statisztikai mutatószámaiból képzett adatokat rangsorolták. A városok maximumhoz képest elért százalékos értékének átlagából alakult ki a városi rangsor.

Az Otthon Centrum ötödször elkészült tanulmánya szerint a tavalyi listához képest nincs lényegi elmozdulás, az első kilenc helyen továbbra is a fővárosi kerületek szerepelnek. Az élhetőségi listát az I. és az V. kerület vezeti 84 és 83 százalékos értékkel. A két kerület a legtöbb mutatóban kiemelkedő, egyedül az odavándorlók népességre vetített számában mondható átlagosnak. Az élmezőnyben a pesti belváros további kerületei következnek (VI., VII., IX., XIII.) és a budai kerületek (II., XI. és a XII.) 63–72 százalékos eredménnyel.

A vidéki települések közül Veszprém és Eger értékei a legjobbak (61 százalék), ennek elsősorban az az oka, hogy az itt élők jutnak be leghamarabb a munkahelyükre.

A vidéki települések közül Veszprém és Eger értékei a legjobbak Fotó: Pesthy Márton/Napló

A teljes mintához képest 96–99 százalékos eredményt értek el ebben a szegmensben. A régióközpontok nagyon hasonlóan szerepeltek: Székesfehérvár és Pécs értékétől (56 százalék) alig maradt el Szeged (55 százalék), Debrecen és Győr (54 százalék).

– Az elismerésben az elmúlt évek városfejlesztési munkája tükröződik vissza, az értékét pedig növeli, hogy a felmérésben objektív szempontok és mérőszámok – munkába való eljutás, lakosságmegtartó erő, családalapítási kedv, oktatási és egészségügyi színvonal – alapján állították fel a rangsort – fogalmazott megkeresésünkre Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KNDP).

Brányi Mária: A felmérés azt mutatja, hogy jó úton jár a város Fotó: Penovác Károly/Napló

Kiemelte, az önkormányzat városfejlesztési stratégiájában megfogalmazott célokat – amelyek között első helyen az életminőség javítása szerepelt – az utóbbi évtized közterületi megújításaival és intézményi fejlesztéseivel sikerült elérniük, amelyekhez hatékonyan használta fel Veszprém az európai uniós és a Modern városok program forrásait. Az alpolgármester hozzátette, a felmérés eredménye azt mutatja, jó úton járnak, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a város megtartja előkelő helyét a rangsorban. Brányi Mária felidézte, az ingatlaniroda egy korábbi felmérésében az év legszebb sétaútjának választották a Séd-völgyet, amely a Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében elnevezésű pályázatban újult meg 2011-re.

Az emberek a magasabb életminőséget kínáló környezetért hajlandók többet fizetni, ennek következtében az ingatlanárak a jobb körülményeket biztosító városokban magasabbak, és ezekben a városokban a vándorlási mérleg is pozitív – erősítette meg a felmérés a már korábban ismert tézist. Az Otthon Centrum életminőség-mutatóinak rangsora szinte ugyanazt az eredményt tükrözi, mint a KSH által publikált használt társasházi téglalakások fajlagos árának átlagértékeit listázó rangsor. Ez azt bizonyítja, hogy az ingatlanárakra komoly hatással vannak az életminőségi mutatók. Arról is árulkodnak, hogy a maguknak új lakhelyet választókat az elérhető szolgáltatásokon kívül más szempontok is vezérlik, mint például a jó közlekedési kapcsolatok. Ugyanakkor az emberek költözés során olyasmit is figyelembe vesznek, amit nem vagy csak nehezen lehet mérni: ilyen az épített és természetes lakókörnyezet milyensége, a társadalmi közeg minősége.

Nesó Jánosné

Nesó Jánosné

– Azért szerepel ezen a listán is elöl Veszprém, mert sok a munkahely. Ez több lehetőséget biztosít főleg a fiataloknak, ezért vonzó számukra is a település. Régóta itt lakom, már nyugdíjas vagyok, de a gyerekeim is itt élnek. Nagyon szép hely ez, és minden megtalálható itt, amire szükségünk lehet.

Jáki Lászlóné

Jáki Lászlóné

– Jó, szép város Veszprém, ide sodort az élet, megszoktam. Nem itt születtem ugyan, csak 2007 óta élek a megyeszékhelyen, szeretek itt lakni. Kedvelem a kulturális programokat, amelyeket igényesen szerveznek meg Veszprémben, és gyakran szívesen kirándulok a környéken is, mert sok a látnivaló.

Bokor Aranka

Bokor Aranka

– Tősgyökeres veszprémiként úgy vélem, egyre jobban fejlődik a város, láthatóan szépítik. Sokat költöttek a Pápai út rendbetételére, átalakítására is. Dózsavárosiként úgy érzem, hogy mindent megtalálok a közelben. A veszprémieket alapvetően barátságos embereknek tartom, legalábbis én ilyen tapasztalatokat szereztem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában