Jó szolgálatot tesz a kertvárosokban is

2020.12.03. 11:30

Géppel gyűjtik a lombokat Veszprémben

Naponta akár egy tonna levelet is összegyűjt a közüzemi szolgáltató speciális eszközzel ellátott járműve.

Marton Attila

20201125 Veszprém. a "VKSZ" Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. dolgozói levélgyújtő teherautóval szedik össze a zöldhulladékot. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az utóbbi hetekben a város több pontján is találkozni lehetett a VKSZ Zrt. lombszívóval felszerelt teherautójával.

A napokban a zeneiskola parkolójában gyűjtötték a lombokat a járművel
Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A járművet az év nagy részében utcaseprésre használjuk, ősztől azonban egy speciális szerkezet felszerelésével nagy segítséget jelent a lombok összegyűjtésében – mondta el kérdésünkre Penzer Attila, a VKSZ Zrt. köztisztasági művezetője. Hozzátette, a gép nagyjából 300 kilogramm levelet képes egyszerre tárolni, naponta pedig négy-öt fordulóval akár 1250 kilogramm lombot szállít be a szolgáltató Kistó utcai telephelyére. Ugyanakkor a felszívott lombmennyiség függ a levelek víztartalmától is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A lombok eltakarításában évek óta használt járművet főként a város parkolóiban alkalmazza a szolgáltató az után, hogy a VKSZ Zrt. munkatársai kézi erővel kupacokat hordanak össze a lehullott levelekből. A jármű emellett jó szolgálatot tesz a kertvárosokban is, ahol a szegélyek mellett összegyűlt lombot gyűjtik össze vele, miután a közüzemi szolgáltató munkatársa kiszedte az ágakat a levelek közül.

Penzer Attila megjegyezte, a lombszívóval felszerelt járművet a fagyok beálltáig vagy nagyobb csapadék lehullásáig használják minden évben, ezt követően kézi erővel gyűjtik össze a lombot a város közterületeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában