Megújult a bazársor

2021.01.22. 11:30

A járvány okozta nehézségek ellenére is előreléptek Badacsonytomajon

A város lakóinak életét leginkább befolyásoló tényező a veszélyhelyzet volt a tavalyi évben – tudtuk meg Krisztin N. László polgármestertől.

Tóth B. Zsuzsa

Badacsonyban tavaly járda- és útfejlesztés is készült,avárosba érkező vendégek évről évre láthatják a fejlődést

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Komoly nehézségeket okozott, és mintegy hat-nyolcmillió forintos összeget emésztett fel a járvánnyal szembeni védekezés, és jelentős bevételkiesésünk volt a parkolási díjak elmaradása, valamint az adóelvonások miatt. Nagyjából negyvenmillió forintot jelent a városnak az idegenforgalmi adó kiesése, miközben nagyon jó volt a nyári szezon vendégforgalma. Több fejlesztés elkezdődött 2020-ban, ezeket be kellett fejeznünk a nehézségek ellenére is. A legnagyobb baj talán az volt a tavalyi évben, hogy a nagy nehezen felépített közösségnek nem nyílt lehetősége programokon együtt lenni – szögezte le a polgármester.

Krisztin N. László polgármester szerint a bevételkiesések és a nehézségek ellenére is tudott fejlődni a város

Hozzátette, hogy mintegy 300 milliós fejlesztés valósult meg, ennek része a Felső-bazársor és a Halászkert parkoló felújítása, valamint a badacsonyi nagypark szebbé tétele. Egy 16 millió forintos belügyminisztériumi pályázat segítségével járda- és útfejlesztés készült, valamint a strandfejlesztési pályázat egy része is megvalósult. A két strandon 81 milliós fejlesztés kezdődött. Egy 540 millió forintos projekt közbeszerzése zajlik most, annak része a badacsonyi 465 milliós útfejlesztés és a minibölcsőde bővítése. Előbbi esetében hamarosan kivitelezőt választanak.

Badacsonyban tavaly járda- és útfejlesztés is készült, a városba érkező vendégek évről évre láthatják a fejlődést Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– A bölcsődei férőhelyek pedig nagyon gyorsan beteltek, a fejlesztéssel 21 személyesre bővítjük jelenleg hétfős minibölcsődénket. Emellett 100 milliós pályázati forrást nyertünk a strandok további fejlesztésére, illetve az Egry József Művelődési Ház belső felújítására. Ezeknek a beruházásoknak a megvalósítása is az idei év feladata lesz – mondta Krisztin N. László, és köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a veszélyhelyzet ellenére a 2020-as évet sikerrel zárta a város. Elmondta továbbá, sok minden utal arra, hogy az idei év sem lesz könnyebb a tavalyi­nál. Többek között a járvány miatt, és abból adódóan, hogy a vállalkozások többsége nem tudja a korábbi bevételeket biztosítani a városnak. Az iparűzési adó mértékének csökkentése 30 millió forint körüli kiesést jelenthet. – A 2,5 milliárd forintos Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programhoz elkészültek a tervek. Annak keretében a Tátika épülete újul meg, rendezvényteret alakítunk ki, elkészül a mólópark. A tervek készek, közbeszerzés előtt állunk, a beruházás idén megkezdődhet – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában