elkelt a volt piarista gimnázium épülete

2021.01.21. 11:00

Ingatlant értékesít és telkeket vásárol a veszprémi önkormányzat

Két belvárosi ingatlan megvásárlásáról és a volt piarista gimnázium értékesítéséről is döntött a képviselő-testület.

Marton Attila

A volt szikvízparkoló területén épülhet fel a Digitális Élményközpont az EKF 2023 program részeként

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Jóváhagyta a közgyűlés a volt Balaton Bútorgyár területének megvásárlását. Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, az állam tavaly év végén mintegy 3,3 milliárd forint forrást adott az önkormányzatnak a volt bútorgyári ingatlan és a szakszervezetek háza megvásárlására. A közgyűlés a volt bútorgyár mintegy 22 500 négyzetméteres területe és az Arany János utca 2. alatti 1050 négyzetméteres terület megvásárlását hagyta jóvá. A város nettó 1,9 milliárd forintot fizet a Székhely 2007 Ingatlanforgalmazó Kft.-nek az ingatlanokért.

Szintén hozzájárult a közgyűlés, hogy az önkormányzat megvásárolja a volt szikvízparkolót. A mintegy 6700 négyzetméteres ingatlanért bruttó 661 millió forintot fizet a város a Rádió-Televízió és Antenna Szolgáltató Kft.-nek. Korábban beszámoltunk róla, hogy ezen az ingatlanon épülhet fel a Digitális Élményközpont az Európa Kulturális Főváros 2023 program részeként.

Ötszázmillió forintért értékesíti a Veszprémi Főegyházmegyének a volt piarista gimnázium Vár utcai épületét az önkormányzat. A kormány tavaly decemberben döntött arról, hogy az érsekségnek az épület megvásárlásához mintegy félmilliárd forint támogatást nyújt. Az önkormányzat és a Veszprémi Törvényszék közös megegyezéssel megszünteti a 2017-ben megkötött együttműködési megállapodást, amely a volt piarista gimnázium épületének felújításáról és hasznosításáról szólt.

A korábbi tervek szerint az épület a felújítása után a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak adott volna otthont.

A volt szikvízparkoló területén épülhet fel a Digitális Élményközpont az EKF 2023 program részeként Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nem szavazta meg a területvásárlást a képviselő

Kovács Rajmund önkormányzati képviselő Naplónak küldött közleményében azt írta, a kormány 3,3 milliárd forint közpénzt adott a városnak a volt Balaton Bútorgyár és a Szakszervezetek Háza megvásárlására. A közgyűlés online szavazott a volt bútorgyár területének megvásárlásáról. – Ebben az esetben legalább két, egymástól független értékbecslésre lett volna szükség a hatalmas vételár miatt. A dokumentum említi, hogy a bútorgyár területén nem történt talajvizsgálat, nem tudjuk, hogy mekkora összegű kármentesítés szükséges, valamint az egyik ingatlanba az értékbecslő be sem jutott, csak kívülről történt a felmérés. Ilyen előzmények után nem támogattam az előterjesztést – fogalmazott Kovács Rajmund. Hozzátette, nem szavazta meg a volt szikvízparkoló területének megvásárlását sem. Szerinte az ingatlanban teljes tulajdont kellett volna szereznie az önkormányzatnak, a terület egy részének megvásárlása miatt később jogi, gazdasági jellegű problémák-kérdések merülhetnek fel a közös tulajdon miatt. – Továbbra is támogatom Veszprém fejlődését és az EKF 2023 programot, de felelőtlen közpénzszórást nem tudok elfogadni – jegyezte meg a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában