egyház

2021.02.15. 07:00

A betegek világnapján misét tartottak a veszprémi kórházban

Szentmisével ünnepelték a betegek világnapját a veszprémi kórházban.

Napló

A betegek világnapján Udvardy György érsek a kórház kápolnájában mutatott be szentmisét Tornavölgyi Krisztián irodaigazgatóval, Megyesi Ferenc érseki szertartóval és Tamás Zoltán kórházlelkésszel. A szentmise után igét hirdetett Wessetzky Szabolcs református kórházlelkész és Isó Zoltán evangélikus lelkész. A szentmisén részt vett Töreki-Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója. A járvány miatt a szentmisén hívek, betegek és egészségügyi dolgozók nem vehettek részt, de az élő közvetítésnek köszönhetően bekapcsolódhattak az imádságba. A főpásztor elmondta, idén is fontosnak tartották, hogy a lourdes-i jelenések napjához kapcsolódóan megünnepeljék a betegek világnapját. A betegség az utóbbi időben egészen közelről érint mindannyiunkat, talán sokkal fájdalmasabban is, mint máskor.

A felolvasott evangéliumban az érsek Jézus első csodatételéről beszélt, melyben Jézus, mint az Isten Fia, az Atya küldötte egy lakodalmon vesz részt, ahol első csodáját tette a víz borrá változtatásával.

Nem hagyja szégyenben az embert, az ifjú párt, emelte ki szentbeszédében Udvardy György érsek. Gesztusa jelzi, hogy a hatalommal érkező Istennek fontos az ember öröme. A betegek világnapján bizalommal és nagy-nagy hittel kell imádkoznunk a betegekért, a hozzátartozókért, az orvosokért, az ápolókért, mert a betegség mindannyiunkat érint. Szembesülünk a lét korlátaival, a magánnyal, az emberi lét törékenységével.

A betegek világnapján Udvardy György érsek mutatott be szentmisét Tornavölgyi Krisztiánnal, Megyesi Ferenccel és Tamás Zoltánnal. Igét hirdetett Wessetzky Szabolcs református kórházlelkész és Isó Zoltán evangélikus lelkész
Fotó: Veszprémi Érsekség

Wessetzky Szabolcs igehirdetésében reményét fejezte ki abban, hogy Jézus Krisztus mindenek fölött van, megmutatva a mi erőtlenségünket, és megmutatva a maga erejét a gyarló világban. János evangéliumára hivatkozva elmondta, ahogy Jézus Krisztus visszaadta a vaknak a látást, úgy visszaadhatja a lelki látást a betegnek. Isó Zoltán evangélikus lelkész kiemelte: az evangélium megmutatja, hogy Jézus szava teremtő hatalom. Csak szól, és amit mond, az megtörténik. Nemcsak tudja, ismeri érzéseinket, hanem át is érzi azokat. Az élete odaáldozásával elvette, meggyógyította minden betegségünket és minden erőtlenségünket. Jézus szava ma is gyógyít. Jézus a mi bűneink betegségét hordozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában