Fejlődnek és gyarapodnak

2021.02.17. 07:00

A nyárádi gazdaságban a járvány ellenére sem állt meg az élet

A járványhelyzet ellenére mozgalmas és eredményes évet zártunk – emelte ki a tavalyi esztendőt összegezve Pajak Károly, Nyárád polgár­mestere.

Polgár Bettina

A megújult óvodaudvar átadóünnepségén Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (jobbra) is részt vett. Középen Böröczné Szakáll Beatrix óvodavezető, balra Pajak Károly polgármester

A polgármester a rendezvények kapcsán kifejtette, tavaly januárban részt vettek a Nemzeti Színházban a pajtaszínházi fesztiválon, melyen Veszprém megyét képviselték. Februárban ismét eredményesen szerepeltek a Noszlopi Ízparádén: szinte minden termékük aranyérmet kapott és a fődíjat is elhozták. A disznóvágást is le tudták bonyolítani, melyen meghívott vendégként részt vett a PELC–Nyárád női labdarúgócsapat, Kovács Zoltán és Kontrát Károly országgyűlési képviselő, valamint Áldozó Tamás, Pápa polgármestere. Emellett Nyárád felvételt nyert a Városok-Falvak Szövetségébe, ami hatalmas megtiszteltetés számukra.

Pajak Károly rámutatott, az önkormányzat által működtetett gazdaságban a járvány ellenére sem állt meg az élet. – Tavaly több mint ötezer húshibrid csirkét, illetve 41 ezer tojást értékesítettünk. Ezenkívül több tonna vegyszermentes zöldséget, egyebek mellett burgonyát, paprikát, paradicsomot termeltünk, és jelen voltunk a pápai piacon is. Ezzel a gazdasági tevékenységgel nagymértékben hozzájárultunk a község, valamint a Pápa környéki települések élelmiszer-ellátásához – hangsúlyozta.

Pajak Károly kiemelte, tavaly több fejlesztést is végrehajtottak. Az óvoda udvarát társadalmi munkában korszerűsítették, és új kültéri játékokkal látták el a Magyar falu programnak köszönhetően 4,6 millió forint értékben. Az innen leszerelt régi kültéri játékokat felújították és egy új közösségi színteret alakítottak ki. – A gazdákkal együtt egy külterületi utat is megújítottunk, melyhez a vadásztársaság is hozzájárult közel egymillió forinttal, továbbá 65 köbméter szociális tűzifát osztottunk ki a rászorulóknak hasítva, méretre fűrészelve – tette hozzá.

A polgármester kiemelte, a járványhelyzet a fertőtlenítést leszámítva különösebb feladatokat nem rótt a településre, hiszen az időseket korábban is ellátták, segítettek a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában. – Mikor a járvány enyhülése lehetővé tette, jártunk Lakitelken a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében, ezt jutalomként kaptuk a pajtaszínházi fesztiválon való részvételünkért, hazafelé pedig Kecskemétet is útba ejtettük. A Nyárádi Krumplifesztivált szintén meg tudtuk tartani – jegyezte meg.

A megújult óvodaudvar átadóünnepségén Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (jobbra) is részt vett. Középen Böröczné Szakáll Beatrix óvodavezető, balra Pajak Károly polgármester

Megtudtuk tőle, településük ötödször ért el kiváló minősítést A tiszta és virágos Veszprém megyéért versenyen, illetve már két éve megkapták a Veszprém megye virágos települése címet. Emellett neveztek a Magyarország legszebb konyhakertje versenyre, ahol országos díjra jelölték a falut, ennek az eredményhirdetését azonban egyelőre elhalasztották. Az Országfásítási programban is eredményesen pályázott a település, harminc facsemetét kaptak, illetve a Tisztítsuk meg az országot! pályázaton is részt vesznek.

Az idei fejlesztések kapcsán a polgármester elárulta, boltot alakítanak ki, ahol a helyi és a környékbeli települések termékeit is árusítják majd, emellett nyáron megújul az óvodai vizesblokk 16,5 millió forint támogatásból. Erre azért is lesz szükség, mert ősztől a növekvő gyermeklétszám miatt két csoportot indítanak.

A Gemara-SK Vidékfejlesztési Egyesülethez benyújtott pályázatok közül kettő pozitív elbírálásban részesült: közel ötmillió forintot kaptak a Bitva-party nevű háromnapos rendezvény megszervezésére, mely reményeik szerint augusztusban megvalósulhat, illetve hétmillió forintot nyertek kültéri fitneszpark kialakítására, ahol az idősebb korosztály által használható eszközök is elérhetőek lesznek.

– A Belügyminisztérium pályázatán 19 millió forintot nyertünk a Szabadság és a Táncsics utca járda-, illetve árokfelújítására, a Magyar falu programban pedig a tartaléklistáról kaptunk az orvosi szolgálati lakásunk felújítására közel 30 millió forintot – mondta Pajak Károly. Hozzáfűzte, idén is megragadják majd a pályázati lehetőségeket, a tervek között egy bölcsőde létesítése is szerepel, hiszen már több mint harminc négy év alatti kisgyermek él a faluban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában