Elhunyt Bíró Péter akadémikus

Életének 78. évében, március 25-én elhunyt Bíró Péter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a hazai és nemzetközi hidrológia kiemelkedő tudósa, kutató professor emeritus, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet egykori igazgatója, az MTA Veszprémi Területi Bizottságának egykori elnöke. Kutatásai kiterjedtek az ichthiológia (halkutatás), a táplálék- és táplálkozásbiológia, a populációdinamika, valamint a halállományok kezelésének területére.

Balla Emőke

1962-ben kezdte meg egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Kar biológia–kémia szakán. Itt szerzett biológus-hidrobiológusi diplomát 1967-ben. Ezután az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársaként dolgozott. 1971-ben védte meg egyetemi doktori disszertációját. Kutatóintézeti állása mellett 1976-ban a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium halállomány-fejlesztő programjának vezetője lett. A programot 1980-ig irányította. 1982-ben a kutatóintézet hidrobiológiai osztályának vezetőjévé, az intézet helyettes igazgatójává nevezték ki. 1993-ban kutatóprofesszori megbízást kapott. 2004-ben kinevezték a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatójává. Emellett több magyarországi egyetemen volt vendégelőadó: a Debreceni Egyetemen, a Szent István Egyetemen, a Pannon Egyetemen. 1998 és 2001 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

1977-ben védte meg a biológiai tudományok kandidátusi, 1992-ben akadémiai doktori értekezését, 2000-ben habilitált. Az MTA Ökológiai Bizottságának, az Evolúcióbiológiai Bizottságnak, illetve a Hidrobiológiai Bizottságnak lett tagja, utóbbinak több éven át elnöke is volt. 1994 és 2000 között a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének doktori képviselője volt. 2001-ben választották az akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává. Az MTA Veszprémi Területi Bizottságának elnöke volt 2008 és 2014 között. 1990-től a Magyar Limnológiai Társaság elnöki tisztét is betöltötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában