egyház

2021.05.12. 17:30

Egyházi épületek, templomok újulnak meg Veszprém megyében

Az egyházi épített örökség védelme érdekében indított Magyar Templom-felújítási Program keretén belül Veszprém megyében is számos egyházi épület, templom újul meg, többek között ajkai, pápai és veszprémi templomokra is jut forrás.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Soltész Miklós Egyházi és Nemzetiségi Ügyekért felelős államtitkár

Fotó: Penovác Károly/Napló

Bakos Frigyes ajkai esperes köszönetet mondott azért, hogy a kormány az egyházak mellé áll ebben a nehéz kérdésben. Hálát adott azért is, mert az állami támogatásnak köszönhetően elvégezhetik az ajkai római katolikus templom falazatának dréncsövezését, a tósoki templom homlokzatának és az ajkarendeki templomnak a felújítását. Hozzátette, fontosnak tartja a templomfelújítási programot, hiszen a templom nemcsak Isten háza, hanem Isten népének, a közösségnek a találkozó helye is, ahol Isten igéjét hallgatják a hívők.

Bakos Frigyes plébános
Fotó: Penovác Károly/Napló

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára összefoglalta, hogy a kormány támogatásával közel 1800 templom újulhat meg. Ebből 400 külhonban, 1400 Magyarországon található. Veszprém megyében négy felekezet 96 temploma kap támogatást. Ezt az eddig soha nem látott nagyságrendű templomfelújítási programot a kormány 1,3 milliárd forint összegben támogatja, melyhez az egyházaknak nem kell önerőt biztosítani. A fejlesztéssorozat Veszprém megye négy választókerületének országgyűlési képviselőinek és a kormány együttes munkájának köszönhető – tette hozzá az államtitkár.

Soltész Miklós Egyházi és Nemzetiségi Ügyekért felelős államtitkár
Fotó: Penovác Károly/Napló

Fenyvesi Zoltán, a tapolcai térség országgyűlési képviselője kifejtette, huszonkét templom újul meg a választókerületben, közel 303 millió forint értékben. Ajkán három templom, a belvárosi római katolikus templom, az Ajka-Tósokberénden lévő katolikus templom, illetve az ajkarendeki katolikus templom újul meg 37 millió forint állami forrás segítségével.

Kovács Zoltán, Pápa és térsége országgyűlési képviselője hozzátette, vannak olyan kisebb egyházi közösségek, melyek állami támogatás nélkül nem tudnának forrást biztosítani a templomokra, ez nekik a legnagyobb segítség. Ezzel a lehetősséggel a választókerületben közel 90 településen közel fél milliárd forint értékben valósul meg tizennyolc római katolikus, tizenegy református, négy evangélikus templom és nyolc egyházi kereszt felújítása – mondta a képviselő.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő
Fotó: Penovác Károly/Napló

Ovádi Péter, Veszprém és térsége országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, az épített környezet megújításán túl, mint a veszprémi vár rekonstrukciója, amely 40 milliárd forintból valósul meg, nagyon fontos a hitélet helyszíneinek is megújulása. Megköszönte az államtitkárság segítségét, hogy választókörzetében hat településen nyolc templom újulhat meg az épületeket fenntartó négy egyháznak nyújtott állami segítségből.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő
Fotó: Penovác Károly/Napló

Megújulhat többek között a hárskúti római katolikus, az ösküi evangélikus templom és a csetényi pünkösdista imaház is, de nem maradhattak ki a fejlesztésből a veszprémi Szent László és Károly-templomok, valamint a veszprémi evangélikus templom sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában