Itt az idő, ma még mindent bevallhatunk!

Nincsen már egy egész nap arra, hogy véglegesítsék adóbevallásukat, rendelkezzenek adójuk egy százalékáról, vagy éljenek például a nyugdíjbiztosítások utáni adójóváírással.

Fotó: Penovác Károly/Napló-archív

Aki egyáltalán nem módosítja adóbevallás-tervezetét, azt sugallja: egyetért az abban foglaltakkal – írja cikkében a feol. Így az ő tervezetük – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – automatikusan bevallássá válik. Egy kis statisztika az illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV): május elejéig több mint 400 ezer KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosító) nem rendelkező adózót értesített a NAV postán a bevallási tervezettel kapcsolatban.

Közleményében a szervezet arra is felhívja a figyelmet: ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget. A rendelkező nyilatkozatok (önkéntes pénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítási szerződés) esetében az átutaláshoz a pénztár, szolgáltató, nyugdíjbiztosító nevét, adószámát, bankszámlaszámát kell feltüntetni.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kifejezetten a nyugdíjbiztosítással rendelkezőket szólítja meg, akiknek tehát szintén érdemes tartaniuk a május 20-ai határidőt. Eddig élhetnek ugyanis a 2020-as befizetéseik után járó 20 százalékos adójóváírás kérelmezésével. Útmutatójuk szerint az adójóváírás igénylését a biztosító által minden évben megküldött igazolás alapján kell kitölteni.

Ez az igazolás tartalmazza többek között a szerződésszámot, a tárgyévben befizetett összeget, valamint a biztosító és a szerződő adatait és azt a biztosítói számlaszámot (kötvényszámot) is, ahova a NAV az adójóváírást utalja. A megfelelő összeget a biztosító jóváírja a biztosított nyugdíjbiztosítási szerződésén.

Május 20-án, vagyis a mai napon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának központi ügyfélszolgálata (Veszprém, Brusznyai Á. u. 22-26.) 18 óráig fogad ügyfeleket az szja-bevallással kapcsolatban, de a NAV 1819-es infóvonala is rendelkezésükre áll – este 8 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában