kimagasló szakmai munka

2021.06.29. 20:00

Szeretetről tanúskodó gyakorlat: veszprémi háziorvos kapta a Perlaky-díjat

A város elismeréssel tiszteleg minden évben az egészségügyi dolgozók előtt. Idén a Perlaky-díjat – a képviselő-testület döntése alapján – Sütő András háziorvos vehette át, több mint három évtizednyi elhivatottan végzett munka után.

Rimányi Zita

20210629 Veszprém Dubniczay palota. Perlaky díj átadója Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A gyógyítás értéke felülemelkedik az évtizedeken, szakmaiság, emberség, áldozatosság is kell hozzá. Az orvoslás során a fizikai és a lelki biztonságot egyaránt biztosítaniuk kell az egészségügyben dolgozóknak, méghozzá félelmet nem ismerve – mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő a Dubniczay-palotában tartott díjátadó ünnepségen. A kitüntetett, akinek Porga Gyula polgármester adta át a Perlaky-díjat, arról beszélt, hogy gyermekkori élménye vezette az orvosi pályára: meg akarta menteni ismerőseit, betegség esetén is. Szerinte minden pácienshez másképp kell közelíteni, meg kell érezni, kihez hogyan érdemes szólni.

Sütő András az Ördögárok utcai rendelőintézet vezető munkatársa. Még 1986-ban Erdélyből települt családjával Magyarországra, Veszprémbe. Személyes példájával és odaadó háziorvosi munkájával érte el eredményeit a városban az eltelt 35 év alatt. Alapossága, empátiája, segítőkészsége olyan szeretetről tanúskodik, amely kiemelkedő az orvosi gyakorlatban. Szaktudása pontos, diagnózisa mindenkor helytálló, tanácsaival mindig rendelkezésre áll. A koronavírusjárvány időszakában különösen sokat tett orvos-szakmailag és emberileg is a körzetében élők körülményeinek és egészségének megőrzése, javítása érdekében. Sok beteget ápol fáradhatatlanul.

A betegségek diagnosztizálásának kezdetétől az utókezelésig sok lelki és orvosi segítséget ad betegeinek, amiért ők hálásak. Közösségi tevékenysége munkaidején kívül kiterjed a Jutasi úti teniszklub életének fenntartására és fejlesztésére, oly módon, hogy segíti a teniszcsoportok létrehozását és egészségügyileg is felügyeli azt a társaságot, akikkel együtt végzi ezt a szabadidős elfoglaltságot.

A Perlaky-díjat 2001 óta évente egyszer, egy egészségügyi dolgozónak adományozza Veszprém közgyűlése. Az elismerést Perlaky Józsefről nevezték el, aki Veszprém és a térség tizenegy településének körorvosa, majd 1887 és 1898 között a város tiszti főorvosa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában