Szombaton temetik Erőss Pált

Életének 87. évében elhunyt Erőss Pál volt legfelsőbb bírósági bíró.

Marton Attila

20191101 Veszprém Vámosi úti temető. Halottak napi fotók Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Erőss Pál 1934. június 22-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kömörőben. 1956-ban diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán summa cum laude minősítéssel. Ugyanebben az évben feleségül vette a bándi születésű Mádl Terézt. Két gyermekük született, Monika és Eszter, akik bíróként dolgoznak. Erőss Pálnak öt unokája és hat dédunokája volt. 1960-ban nevezték ki bíróvá. 1978-tól legfelsőbb bírósági bíróként dolgozott. 1982-től az Igazságügyi Minisztérium Bírósági Főosztályának Polgári Osztályát vezette hat éven keresztül. Bírói tisztségéről egy méltatlan helyzetet megelégelve maga mondott le 1988 végén. A tárcától történő eltávolítása országos értetlenkedést és felháborodást váltott ki.

Erőss Pált az ország a Jogi esetek című televíziós műsor állandó jogi szakértőjeként ismerte meg. Tizenkét éven át szerepelt az ismeretterjesztő műsorban, amellyel országos népszerűséget szerzett. 1990-től ügyvéd lett, ezt a tevékenységet inkább kényszerből végezte, de mindig tisztességesen: nem tudott elvállalni olyan ügyeket, ahol nem az igazságot, hanem az ügyfél vágyait kellett képviselnie. Politikai szerepet soha nem vállalt, de 2006-ban másokkal közösen megalapította a rend-őri túlkapások áldozatait segítő Ne féljetek Alapítványt, amely több mint tízmillió forintot osztott szét az érintetteknek. Kártérítési ügyekben az áldozatok jogi képviseletét is ellátta.

Bándon második otthonra lelt és rengeteg barátot szerzett. Nagy tudású, művelt, szorgalmas és precíz református ember, talpig becsületes hazafi volt. Erőss Pált június 5-én, szombaton 11.30 órakor kísérik utolsó útjára a bándi temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában