TBC-s marhákat találtak Veszprém megyében

Gümőkór (tuberkolózis) fertőzöttséget igazoltak május végén egy Veszprém megyei állattartó telepen a Nébih szakemberei.

azuzlet.hu

Ragály, 2015. május 29. Szarvasmarhák a Szuhamenti Agrár Kft. és a Szuha-Fauna Kft. újonnan átadott telepén Ragályon 2015. május 29-én. Tehenészeti telepek készültek el Felsõkelecsényben és Ragályon a cégek 800 millió forintos beruházásával. MTI Fotó: Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A fertőzésre a vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszer vizsgálatai alapján derült fény. A fertőzés forrását vizsgáló járványügyi nyomozás folyamatban van – közölte a hatóság, írta meg azuzlet.hu.

Mint írták, Magyarország bizonyos területein, különösen a Dunántúlon, egy-egy legeltetett háziállat-állomány szinte minden évben megfertőződik a vadállomány gümőkór fertőzöttsége miatt.

A fertőződés – bizonyos esetszám felett – veszélyeztetheti hazánk élő szarvasmarha exportjának állategészségügyi megítélését és az ország hivatalos szarvasmarha gümőkór mentességét, ezért minden kitörés gyors intézkedést és alapos vizsgálatot igényel – tették hozzá.

A Veszprém megyei állattartó telepen május végén igazolta a gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

Az állományban forgalmi korlátozást rendeltek el a hatósági állatorvosok, felszámolása folyamatban van.

A járványügyi nyomozás során jelenleg a gümőkór fertőződés eredetét vizsgálják a szakemberek, melynek kulcsa lehet a baktérium (Mycobacterium) törzsek genetikai beazonosítása és összehasonlítása más korábban izolált törzsekkel.

Az EU-szerte egységes vágóhídi, hatósági állatorvos felügyeleti rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett. A Veszprém megyei állomány fertőzöttségére is ezen vizsgálatok alapján derült fény.

Mivel a telepről az elmúlt két évben Olaszországba, Törökországba és Izraelbe is szállítottak marhát, ezért az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság – a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően – hivatalosan értesítette az érintett államokat a fertőzésről – közölte a Nébih.

A Nébih laboratóriuma 2020-ban 968 házi, vadon élő és fogságban tartott emlősállatból származó mintát vizsgált a gümőkór kórokozójának kimutatása céljából. Ennek során két-két Baranya és Somogy megyei szarvasmarhatelepnél igazolták a fertőzöttségét.

A kiemelt kép illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában