Élményre cserélnék az időt

2021.07.24. 06:50

Klubot alakított tíz lesencei falu az EKF-együttműködés érdekében

Tíz település vezetői tanácskoztak a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt vezetőivel a feladatokról és az összefogásról a lesenceistvándi kultúrházban.

Tóth B. Zsuzsa

Navracsics Tibor üdvözölte a Lesence környéki tíz község összefogási szándékát és támogatásáról biztosította a települési vezetőket

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A résztvevők már a tanácskozás elején egyetértettek abban, hogy a házigazda település polgármestere, Tóth Csaba vezetésével klubot alakítanak az együttműködéssel kapcsolatos célok elérése érdekében.

Navracsics Tibor kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy a községek vezetőinek akarata megfelel az EKF vezetése elképzeléseinek is. – Eleve úgy terveztük, hogy 2023 előtt is legyenek programok, és olyan infrastrukturális beruházások is megvalósuljanak, amelyekből 2023 után még profitál a térség. Valamint, hogy ne csak Veszprémben és környékében gondolkozzunk, hanem a régióban minél több közösség erősödjön meg.

– Ebből látszik, hogy az EKF a tágabb értelemben vett kultúráról is szól.

Jó példa ez arra, hogy ki lehet tágítani a nyári turisztikai szezont 12 hónaposra – mondta Navracsics Tibor, és támogatásáról biztosította a jelenlevőket.

Markovits Alíz, a program vezérigazgatója üdvözölte a közös szándékot. – Uzsa, Balatonederics, Zalahaláp és Lesenceistvánd már pályázott az EKF-hez fejlesztésre, de biztos vagyok benne, hogy a községek mindegyike jó helyszíne lesz a kulturális rendezvényeknek. Minden segítséget megadunk ahhoz, hogy minél színvonalasabb programokat állítsanak össze, amelyek a helyieket is megszólítják – mondta Markovits Alíz.

Fenyvesi Zoltán ország­gyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy tíz település együtt gondolkodik. – A községek az előző TOP-os pályázatokban is több esetben összefogtak, jó, hogy ezt tovább viszik – mondta a képviselő.

Navracsics Tibor üdvözölte a Lesence környéki tíz község összefogási szándékát és támogatásáról biztosította a települési vezetőket Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Tóth Csaba arról beszélt, hogy az együttműködés a ­Lesence völgyében hosszú évekre nyúlik vissza, de azt szorosabbá lehetne tenni a jövőben a turisztika és a kultúra terén, hiszen közösek az elképzelések.

– A tíz település egy kivétellel a Balaton kiemelt üdülőkörzetéhez tartozik. Ha választ tudunk adni arra a kérdésre, hogy miért jöjjön a vendég több napra ide a háttértelepülésekre, akkor nyert ügyünk lesz – mondta Tóth Csaba.

Dancs Zoltán fejlesztési menedzser szerint nagy eredmény a települések összefogása.

– Egyértelmű, hogy csak együtt tudnak hatékonyak lenni a falvak a fejlesztések kapcsán.

Eddig 100 millió forintos pályázati támogatási igényt nyújtottunk be az infra­struktúra fejlesztéséhez, egy másik, 170 millió forintos tervünk pedig a horgászturizmus kiterjesztését, valamint egy 40 kilométeres turistaút kialakítását célozza a régióban – mondta Dancs Zoltán.

A polgármesterek üdvözölték az összefogást, többen hangsúlyozták annak példa­értékét. Fő kitörési pontként jelölték meg az egyre erősödő turizmust, és fontosnak vélték, hogy készüljenek települési listák a látnivalókról.

Aláírták a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében Tóth Csaba vezetésével létrehoznak egy klubot, ennek elsődleges célja a tájékoztatás, a programokkal kapcsolatos egyeztetés, a civil szervezetek és a lakosság együttműködése. Leszögezték, hogy támogatják egymást az EKF-rendezvények szervezésében, lebonyolításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában