István logikájának mai értelmezése

2021.08.21. 06:50

Díszpolgári címet és Pro Urbe érdemérmeket adtak át Veszprémben

István király örökségét ma is békeszeretők közössége kívánja fenntartani, óvni, gyarapítani – hangzott el a veszprémi várban az államalapítás ünnepe alkalmából szervezett programok keretében. Szent István és Boldog Gizella királyné szobránál átadták a Pro Urbe-érdemérmeket és a Veszprém Város Díszpolgára címet.

Rimányi Zita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A veszprémi a legkorábbi váraink egyike, fontos szerepet töltött be a kereszténység bevezetésében. A hely tehát kötelez. Azzal, hogy Szent István önálló államot hozott létre, eldőlt Magyarország sorsa. Ennek köszönhetjük, hogy ma is bizakodva tekinthet a jövőbe a nemzet. István király a kortárs nyugati bölcsességet saját logikájával alakította. E megközelítést ma az az alapállás tükrözi, hogy nem rólunk, hanem velünk kell döntsenek. Bátran támaszkodhatunk Szent István művére és ezer év tanúságtételére. Az történelmünk minden hullámvölgyét és -hegyét végigkísérte. A magyar államiság építése pedig közös felelősségünk – mondta el Mager Andrea nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter. Majd az elismeréseket Porga Gyula polgármester adta át.

Veszprém Város Díszpolgára címet adományozott a közgyűlés Papp Sándor vegyészmérnöknek, egyetemi oktatónak, Pro Urbe érdemérmet Hegyeshalmi Lászlónak, a Művészetek Háza Veszprém igazgatójának, és két volt országgyűlési képviselőnek, Bernáth Ildikónak és Pál Bélának. Majd Az ég zsoltára címmel a Kaláka együttes lépett a színpadra a Szentháromság-szobornál.

A Veszprém Város Díszpolgára címet Papp Sándor a megyeszékhely közéletében betöltött aktív, eredményes tevékenységéért, életműve elismeréseként vehette át. A Veszprémi Vegyipari Egyetemen szerzett diplomát, általános és szervetlen kémia tanszékén kezdte meg munkáját. A mai napig e szervezeti egységben dolgozik. Műszaki doktori címmel, kandidátusi fokozattal is rendelkezik, elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia doktori címét kémia tudományterületen. Rektorhelyettes volt 1980 és 1989, tanszékvezető 1982 és 1992 között. Kutatási területei közé tartozik a koordinációs kémia, a szervetlen fotokémia, a környezeti és biokémia. Az utolsó két területet ő honosította meg a hazai felsőoktatásban. Professor emeritusként jelenleg is aktívan részt vesz az oktatásban és a kutatásban. Mindig nagy hangsúlyt fektetett a hallgatók általános műveltségének növelésére is, valódi universitas szellemiségét közvetítve.

Pro Urbe érdemérmet kapott Bernáth Ildikó, aki 1994-től 1998-ig a Veszprém Megyei Önkormányzati Közgyűlés tagja, majd 1998-tól 2010-ig Veszprém országgyűlési képviselője volt. Megbízatása alatt mindvégig a választókért, a térség fejlődéséért dolgozott igazi lokálpatriótaként. A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma fogyatékosságügyi miniszteri biztosaként a társadalmi befogadás elősegítése, a fogyatékkal élő és a megváltozott munkaképességű emberek számára új foglalkoztatáspolitikai koncepció kidolgozása volt a feladata. 1997 óta a Kozmutza Flóra Alapítvány Értelmi Sérült Gyermekekért elnöke. Szociális érzékenységével nagy hangsúlyt fektetett a nők helyzetére is – hangzott el az indoklásban.

Porga Gyula polgármester és a kitüntetettek: Papp Sándor, Pál Béla, Bernáth Ildikó és Hegyeshalmi László Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szülővárosához mai napig hű Hegyeshalmi László pedig méltatása szerint évtizedek óta jelentős szerepet tölt be Veszprém kulturális életében. Tanárként, művészként lehetne Veszprém kulturális nagykövete, ám valójában folytonos kihívásokat kereső, mindig megújulásra vágyó alkotó ember. 1987 óta vezetése alatt áll a Veszprémi Vizuális Ifjúsági Műhely. Szerepet vállalt Vass László és László Károly gyűjteményeinek elhelyezésében. 2003-tól a Művészetek Háza Veszprém művészeti vezetője, 2006 óta az igazgatója. Sikerült olyan kortárs művészeti és kulturális intézményt kialakítania, amely elismerten van jelen a hazai és a külföldi művészeti rendszerben.

Pál Béla 1994 és 2014 között volt Veszprém országgyűlési képviselője. Tagja volt a Veszprém Megyei Közgyűlésnek és a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét töltötte be. Méltatása szerint aktív közéleti szereplőként, munkájával, politikai intelligenciájával és emberségével kivívta az itt élők tiszteletét, elismerését. Számos fejlesztés megvalósulása köthető a nevéhez. Életútja, Veszprémért végzett elkötelezett és áldozatos ténykedése figyelemre méltó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában