a háború emlékei

2021.09.08. 10:23

Világháborús robbanótestek tömege rajzolódott ki egy Bakonybél melletti réten

A még mindig veszélyes eszközök az alacsony vízállás miatt váltak láthatóvá.

Forrás: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

„Távolról nézve úgy tűnt, mintha csak nagyméretű halak pihentek volna a Gerence patakban, Bakonybél külterületén a Szajhavölgyi rét mellett. Közelebb érve azonban szunnyadó világháborús robbanótestek formája rajzolódott ki a mederben” – írja az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred közösségi oldalán.

Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Mint írják, az évtizedek során már elrozsdásodott, de még mindig veszélyes eszközök az alacsony vízállás miatt váltak láthatóvá és egyben könnyen megközelíthetővé. Az alakulat tűzszerészei összesen 34 darab 120 milliméter átmérőjű német gyártmányú aknavetőgránátot, 17 darab 8 centiméteres, ugyancsak német aknavetőgránátot és egy Faustpatrone 2-es kézi páncélelhárító eszközt emeltek ki a patakból.

Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred

Azt írják, hogy állapotfelmérésük során Zsolnay Gábor százados, járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanótestek szállíthatóak, így el is vitték azokat a helyszínről a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában