Három évtizede dolgoznak Várpalotáért

Fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott közgyűlést a település érdemérmével is kitüntetett Várpalotai Város­szépítő és -védő Egyesület.

Szabó Péter Dániel

Petrovics László, a városvédő egyesület elnöke beszámolt a civil szervezet elmúlt évtizedeiről Fotó: Szabó Péter Dániel

A Thury-várban rendezett összejövetelen Petrovics László, a civil szervezet elnöke szólt a nagy múltú egyesület céljairól.

– Célkitűzéseink között már a kezdetektől szerepelt a honismereti kutatás, a lokálpatriotizmus erősítése, az értékek védelme, a hagyományok őrzése és ápolása, valamint a környezetvédelem, ahogy előadások, nyílt napok, könyv és folyóirat-bemutatók tartása és kulturális rendezvények szervezése is. A virágos városért mozgalmat 1996 óta évente meghirdetjük – mondta Petrovics László. Programjaik egyre színesedtek, bővültek; többek közt megemlékezéseket, városnéző sétákat szerveznek, csatlakoztak az országos Kulturális Örökségi Napokhoz és a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz.

A jubiláló szervezetet méltatta Katona Csaba alpolgármester, de elismeréssel szólt a várpalotai városvédők munkájáról a Thury-várban Széphegyi László, a Város- és Faluvédők Szövetsége alelnöke is.

Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a jól működő civil szervezetek érzékelik a pótlásra szoruló hiányokat, és ezekre gyorsan és hatékonyan reagálnak.

Hajdu István, a PSZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium intézményvezetője kiemelte, egyre nagyobb szükség lenne arra, hogy a fiatalok ismerjék a hagyományokat, a múlt értékeit és helyi, hétköznapi hőseit. – Ezért is példaértékű az a munka, amit néhány lelkes ember évtizedek óta tesz a város értékeinek megőrzésére, a múlt feltárására a helytörténeti kutatások érdekében – fogalmazott Hajdu István.

Petrovics László, a városvédő egyesület elnöke beszámolt a civil szervezet elmúlt évtizedeiről
Fotó: Szabó Péter Dániel

A petrozsényi Pro Urbis Egyesület elnöke, Wersánszki Eduárd a civil együttműködésben a partnerség és a barátság fontosságát hangsúlyozta a rendezvényen, ahol emléklappal köszönték meg a városvédő egyesületet támogató magánszemélyek és civil szervezetek munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában