Életet menthet a korai felismerés

2021.10.01. 20:00

Sétával hívták fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre a megyeszékhelyen

Az emlőrák korai felismerésére, a szűrések jelentőségére hívta fel a figyelmet a Fagyöngy Egyesület (FE) és a Veszprémi Petőfi Színház, együttműködve a mellrák elleni kampányban egy városi sétán pénteken. Az esemény fővédnöke Porga Gyula polgármester, védnöke Töreki-Vörös Ibolya, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója és Ovádi Péter miniszteri biztos, országgyűlés képviselő.

Kovács Erika

20211001 Veszprém Mellrák világnapja alkalmából séta a városban Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese köszöntőjében egyebek mellett a mellrák elleni kampány és az összefogás jelentőségéről beszélt.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- Az emlőbetegeket, gyógyultakat és támogatóikat összefogó FE évek óta hirdeti a gyógyulást, folyamatosan népszerűsítik az emlőszűrést. Példamutatóak, kiváló társai egy kórháznak – idézte Cselik Zsolt főorvos, orvos-igazgatóhelyettes, sugárterápiás osztályvezető Töreki-Vörös Ibolya főigazgató szavait, aki nem tudott részt venni az eseményen. Elhangzott, elismerést érdemel az egyesület, mely Veszprém megye egyik legaktívabb betegszervezete, a mellrák elleni küzdelem hónapjának első napján sétával hívja fel a veszprémi nők figyelmét a szűrővizsgálatokra.

Itthon a nőknél az emlőrák a második leggyakoribb daganattípus, évente mintegy 8000 új megbetegedést regisztrálnak, és több mint kétezren nem élik túl a kórt. Sokan még ma sem fordítanak elegendő figyelmet a megelőzésre, holott a kormányzati népegészségügyi szűrőprogramoknál az emlőrákszűrés az egyik legrégebbi, és mindenkinek elérhető. A daganat korai felismeréséért az önvizsgálattal a nők tehetnek a legtöbbet, és nagyon lényeges, hogy részt vegyenek az ingyenes, kormány által biztosított mammográfiás szűrővizsgálaton. A gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábban ismerik fel és kezdik el kezelni a szakorvosok az emlődaganatot.

A veszprémi kórházban évente 12 ezer nő jelentkezik szűrővizsgálatra, mintegy 2500 mammográfiai vizsgálatot végeznek el, 800 esetben onkológiai vizsgálat is történik. A kórházban lévő diagnosztikai vizsgálatok, a sebészeti és sugárterápiás kezelések, a legkorszerűbb gyógyszeres terápiák a mellrákkezelést helyben biztosítják, esélyt kínálva a gyógyulásra, a túlélésre. A kórház szakorvosai, egészségügyi szakdolgozói mindent elkövetnek azért, hogy az érintettek meggyógyuljanak, hosszú és egészséges életet élhessenek, de csak együtt van esély a sikerre. Ehhez kell, hogy minden 45 és 65 év közötti nő legalább kétévente vegyen részt a Nemzeti Népegészségügyi Központ által szervezett szűrővizsgálaton, melyet igény szerint gyakrabban is lehet kérni a háziorvostól.

Ovádi Péter képviselő méltatta a 30 éve működő egyesületet, majd közölte, az elmúlt másfél évet tekintve láthatjuk, mekkora kincs az egészség, amit óvni kell. Üdvözölte a közösségeket, a civil egyesületeket, ilyen a Fagyöngy is, mely a legnehezebb időszakban is összefogott Veszprémért, több mint 1500 maszkot adott a városnak.

Porga Gyula polgármester üdvözölte a sétát, felhívta a figyelmet a megelőzésre, a szűrésekre, melyekben az infrastruktúrát érintő kormányzati, önkormányzati támogatás mellett sikert a helyi civil közösséggel együtt lehet elérni.

Mérföldkőnek nevezte a 10. sétát Lángné Janni Margit elnök, aki köszönettel beszélt a kórház támogatásáról, amit kezdettől fogva kapnak. – Meg lehet ebből a betegségből gyógyulni – mondta.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A köszöntők után a színház előcsarnokában Az emlőrák komplex kezelése a Csolnoky Ferenc Kórházban című előadások hangzottak el az Onkológiai Centrum képviseletében Cselik Zsolt főorvos és Tálos Zsuzsanna főorvos, valamint Horváth Edina, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum radiológus szakorvosa és Bognár Gábor, a Sebészeti Centrum sebésze, plasztikai sebésze tolmácsolásában.

A sétán Oberfrank Pál színidirektor Juhász Gyula Anna örök című versével, majd a színház művészei a Kossuth utcán, a Veszprémi Ifjak Pontjánál ajándékozták meg kulturális élménnyel az érdeklődőket, a teátrumban pedig megtekinthették a Hőstenor című előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában