Köszöntés

2021.11.28. 20:02

Meglepetés ünnepség Tihanyban: Korzenszky Richárd atya 80 esztendős

Áder János köztársasági elnök is köszöntötte Korzenszky Richárd bencés szerzetest, a Tihanyi Bencés Apátság újjászületésének atyját, emeritus perjelt, és ahogy sokan nevezik, a Balaton plébánosát 80. születésnapja alkalmából Tihanyban, a sportcsarnokban szombaton.

Kovács Erika

-Szentbeszédei, irodalmi munkássága, lelkipásztori és kulturális tevékenysége egészen a mai napig meghatározó és iránymutató az egész Kárpát-medence magyarsága számára, méltatta az ünnepeltet Áder János köztársasági elnök. Az államfő köszöntőjében aláhúzta, felbecsülhetetlen értéket jelentenek az országnak a Tihanyi Bencés Apátság internetes közvetítései, például a szentmisékről, a különféle előadásokról, a lelki gyakorlatokról, valamint a Tetőtéri esték, a Tihanyi kalendárium, az apátság asztali naptára, Korzenszky Richárd atya kötetei, országosan ismert zarándokútjai.

 

Mihályi Jeromos, az apátság perjele köszöntőjében egyebek mellett arról beszélt, hogy a nyolcvan esztendős atyának Veszprém megye, illetve a Balaton-felvidék Kapuvár és Pannonhalma után valóban a harmadik otthonává vált.

 

Hortobágyi Cirill, a Magyar Bencés Kongregáció elnöke, pannonhalmi főapát a jubileumi születésnapot ünneplő emeritus perjel gazdag életútjáról felidézte, az 1960-as és az 1970-es években a győri és a pannonhalmi bencés gimnázium tanára volt, 1979 és 1989 között a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója és rendi elöljáró: főapáti titkár és perjel. Az 1990-es években elévülhetetlen érdemeket szerzett az egyházi iskolák újraindulása és szakmai működtetése terén. 1994-től 2018-ig a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója, amikor az 1055-ben alapított monostort ismét a Balaton kulturális, lelki, idegenforgalmi központjává tette. Az atyát nem véletlenül nevezik sokan a Balaton plébánosának.

 

A meglepetés ünnepségen részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, Ternyák Csaba egri érsek, Richárd atya győri bencés öregdiák, Udvardy György veszprémi érsek, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Varró János helybeli alpolgármester, valamint a tihanyi bencés közösség, számos egyházi és közéleti személyiség, bencés öregdiákok, valamint az ünnepelt barátai is 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában