A település fejlődik, gyarapodik

2021.12.03. 20:01

Közösségek otthona: megújult a művelődési ház Alsóörsön

35 millió forintból újult meg az ötvenéves művelődési ház külseje Alsóörsön, amelyet ünnepélyes körülmények között adtak át pénteken. A munkálatokhoz 30 milliót nyertek el a Magyar falu program pályázatán, a többi önerő.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Nagyon fontosnak nevezte Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, hogy Alsóörs fejlődése idén is folytatódott. Ez történt a művelődési háznál is, amit a közösség kovászának nevezett. A fejlődés úgy történt, hogy Alsóörs megőrizte értékeit, a nyugalmat, a békességet, a meghitt hangulatot. A településnek van gazdája, rendezettek az utak, a járdák, a közterületek, a családi házak, a nyaralók.

A vízparti területek önkormányzati tulajdonba adása jelzi, a kormány törődik a közösségekkel. A képviselő üdvözölte együttműködését az önkormányzattal, a vezetéssel, a testülettel, elismeréssel beszélt Alsóörs nyári, őszi programjairól, nyári idegenforgalmi mérlegéről. Az újabb sikereket világjárványban érték el, komolyan vették az egészségügyi biztonságot, kiemelkedő az átoltottság.      

Köszönettel beszélt Hebling Zsolt polgármester a fejlesztéseik apropóján Kontrát Károly képviselő segítségéről, támogatásáról, aki választókerületében a legkisebb falvak helyzetét is szívén viseli, nekik is sokat segít. Üdvözölte a művelődési ház megújítását, a belseje korábban, a külseje most lett korszerűbb: kicserélték a nyílászárókat, megújult a hőszigetelés. A felújítás lényeges, mert a ház a közösségek kedvelt találkozóhelye, kitűnő programok, rendezvények helyszíne, impozáns központot alkot községházával, könyvtárral. Utóbbit a Nemzeti Kulturális Alap 3,5 milliós pályázatán korszerűsítették.

Forrás: Penovác Károly/Napló

A polgármester örömmel szólt a 16 ezer négyzetméternyi vízparti telekről, amit az államtól megkaptak, és ott a horgászatra, vízi turizmusra fókuszálnak, a terület meghatározó a tó megközelíthetőségében. Nyertek a Magyar falu program több pályázatán is: több mint 2,3 millió forintból orvosi eszközöket vettek, ivartalanításra, oltásra mintegy egy millió 300 ezer forintot kaptak. Beszélt még a kerékpárútról, a mellette lévő infrastruktúráról, melyre 750 milliót nyertek, illetve a Varázserdőről, mely szép természeti környezetben lévő, egyedülálló turisztikai látogatóközpont. Alsóörs 243 millió pályázati pénzt nyert a gyalogosokat, kerékpárosokat, a horgászokat érintő turisztikai beruházásokra, ebből valósul meg például a Merse park melletti sétány.

Alsóörsön több mint 30 millió forintból folytatták a strand felújítását is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában