Fontosnak tartotta a lengyel-magyar barátságot

2021.12.09. 11:31

Lech Kaczyński tiszteletére avattak emléktáblát a megyeszékhelyen

A Magyar-lengyel barátság parkban felavatott dombormű a néhai lengyel köztársasági elnök, Lech Kaczyński arcképét és a hozzá illeszkedő lengyel és magyar zászlókat ábrázolja.

Marton Attila

Az emléktáblát Wojciech Kolarski, Jerzy Snopek, Kövesdi Hanna és Porga Gyula leplezték le

Forrás: Pesthy Márton/Napló

Az emléktáblát a lengyel nagykövetség felkérésére Maciej Wisnios lengyel szobrászművész készítette el.

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) köszöntőjében arról beszélt, a 2010-ben elhunyt Lech Kaczyński volt az egyik kezdeményezője a magyar-lengyel barátság napja létrehozásának. Kiemelte, a magyar és lengyel nép egymás iránt érzett barátságának alapja a közép-európai sorsközösség. A barátság kiállta az idő próbáját: magyarok és lengyelek együtt küzdöttek 1848-49-ben és 1956-ban a magyar szabadságért. Hozzátette, Veszprém élen jár a két nép közötti kapcsolatok elmélyítésében. – A tragikus körülmények között, politikai pályája csúcsán elhunyt egykori lengyel elnök emléktáblája a szabadság örök eszményét hirdeti. Lech Kaczyński a magyar nép elkötelezett barátjaként sokat tett azért, hogy a nemzeti gondolat újra az őt megillető helyre kerüljön Európában. Modern, 21. századi módon képviselte a szabadságot, a népek önrendelkezési jogát és a közös kulturális hagyományt – fogalmazott a polgármester. Kövesdi Hanna, a veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszönetet mondott a magyar és a lengyel kormánynak, a lengyel nagykövetségnek és a veszprémi önkormányzatnak, hogy anyagilag és erkölcsileg támogatták az emléktábla felállítását.

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete kiemelte, Lech Kaczyński igazi államférfi volt. Neve nemcsak Európában, hanem világszerte ismertté és elismertté válik. Felidézte, 2018 januárjában javasolta, hogy emlékezzenek meg Lech Kaczyńskiről, felvetésére Porga Gyula és Kövesdi Hanna is pozitívan állt hozzá, amelyért köszönetet mondott nekik.

Wojciech Kolarski, Lengyelország elnöki hivatalának minisztere Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök levelét olvasta fel. Az államfő Veszprém történelmi és kulturális értékeit méltatta. Úgy fogalmazott, a két nép kapcsolata közös értékeken és a közös európai vízión alapszik. Lech Kaczyński fontosnak tartotta a lengyel-magyar barátságot, amelynek alapja a mindkét népben erősen élő szabadságvágy. Szymon Szynkowski államtitkár levelét Katarzyna Ratajczak-Sowa, a nagykövetség osztályvezetője olvasta fel. Elhangzott, regionális kihívások állnak mindkét nemzet előtt, amelyeket közösen tudnak leküzdeni. A két nép több évszázados barátsága mintaként szolgálhat a többi európai nemzetnek.

Az emléktáblát megáldotta Krzysztof Grzelak, a kőbányai Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában