1956. december 6.

2021.12.07. 06:51

Szótlanul, békésen demonstráltak a veszprémi nők

Az 1956 decemberi néma nőtüntetésre emlékeztek a megyeszékhelyen hétfőn.

Marton Attila

Hegedűs Barbara alpolgármester és Pálinkás Roland, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője is koszorút helyezett el az emléktáblánál

Forrás: Balogh Ákos/Napló

A rendezvényt 16. alkalommal szervezték meg. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz–KDNP) beszédében felidézte, asszonyok és lányok ezrei tartottak néma tüntetést 1956. december 4-én Budapesten. 
 

– Veszprémben két nappal később emlékeztek meg a szovjet csapatok bevonulásáról és a forradalom leveréséről a helyi nők. Némán, virággal a kezükben vonultak fel azért, hogy emlékezzenek az elesett hősökre, hiányzó szeretteikre – fogalmazott Hegedűs Barbara. Nem politikai indulatok és jelszavak vezették őket, a békés, szótlan felvonulás jelképes üzenet volt a rendszer ellen. Hozzátette, az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás az egész társadalmat mélyen érintette: a megfélemlített családok a hátországban nap mint nap a rendszer ellenségeiként próbáltak túlélni. 
 

Az alpolgármester arról is beszélt, az 1956-os hősöknek is köszönhető, hogy a fiatalabb generációk már egy szerencsésebb korban születtek, és nem kellett attól tartaniuk, hogy elhurcolják a szüleiket, szeretteiket, ahogy az az 1950-es években felnövő generációkkal megesett. 
 

A megemlékezésen Hatás Andrea előadóművész Kenneth Klára (Claire Kenneth) versét mondta el. A Városi Nyilvánosságért Alapítvány által szervezett rendezvényt koszorúzás zárta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában