Magyar falu program

2021.12.09. 14:02

Temetőkerítést cseréltek és óvodát fejlesztenek Bándon

Folyamatosan korszerűsítik a bándi német nemzetiségi óvodát a Magyar falu program segítségével. A település önkormányzata 2020-ban 28, majd 2021-ben közel 20 millió forintot nyert a fejlesztésre, míg ötmillió forintból a temető kerítését újíthatták meg.

Molnár Sándor

Görögné Pichner Bernadett óvodavezető, Tábori Ferenc hárskúti és Steigervald Zsolt bándi polgármester, valamint Ovádi Péter országgyűlési képviselő a szerdai óvodabejáráson, amelyen a jelenlévők megtekintették a már elkészült és a még folyamatban lévő fejlesztéseket

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Az óvodai beruházás keretében a gépészeti felújítás során kicserélték a kazánt és a radiátorokat. A mosdókba új WC-csészék és kézmosók kerültek, emellett bővítették a csoportszobát is. Mivel a főzőkonyhát egy kisebb hely- igényű melegítőkonyha váltotta fel, a felszabaduló teret kihasználva a konyha irányába növelték meg a csoportszobát. A bővítés nagyon jól bevált, mert a 20 kisgyermek elhelyezésére alkalmas helyiséget nagyon kedvelik az apróságok, akiknek így nagyobb helyük lett a játékra. 

Ovádi Péter országgyűlési képviselő az óvoda bejárása során megjegyezte, Bánd megmutatta, hogyan lehet megújítani egy ekkora ingatlant. Mivel a Magyar falu programban költséghatárok vannak, lépésről lépésre fejlesztettek. A program januártól pályázható új lehetőségei kapcsán Ovádi Péter elmondta, már látják, milyen feladatok állnak még előttük, és elkezdték az egyeztetéseket arról, milyen lépésekre van szükség az óvoda teljes megújításához. 

– Az a legjobb, ha a helyiek ide hozzák a gyerekeiket, kötődnek a településhez, mert ez a jövő záloga, és Bánd ezt építi, amikor óvodát épít – fogalmazott a parlamenti képviselő. 

Steigervald Zsolt polgármester elmondta: folytatják az óvoda felújítását. Zajlik a tető héjazatának cseréje, hőszigetelést kap az épület, és a tetőteret szeretnék úgy beépíteni, hogy tárolásra is alkalmas legyen. Utóbbi munkálatok 2022 tavaszára befejeződhetnek. Emellett a Magyar falu programban nyert ötmillió forintos forrásból kicserélték a kerítést a temető két oldalán, mintegy 340 méter hosszúságban.

Forrás: Molnár Sándor/Napló

 Az erdő közelsége miatt sok vad bejárt a sírkertbe, részben emiatt volt szükség a komolyabb, két méter magas védelemre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában