Korszerű, sokoldalú és aktív létesítmény

2021.12.08. 20:02

Vízi idegenforgalmi központ épül Balatonfüreden

Mintegy 2,1 milliárd forint európai uniós támogatással vízi turisztikai és szabadidőközpontot hoznak létre a Füred kemping területén, és kiépítik a Kékszalag sétányt is. A kikötő a tervek szerint jövő tavaszra elkészül, hangzott el az alapkő elhelyezésén, szerdán.

Kovács Erika

Forrás: Balogh Ákos/Napló

A beruházást az önkormányzat, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) valósítja meg. A kikötőben 140 vitorlás hajót és 50 kajakot lehet majd elhelyezni. 

Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője köszöntőjében aláhúzta, egyre nő a sportot kedvelők száma, melyhez alapvető a megfelelő infrastruktúra is, amilyen épül Balatonfüreden. 

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte, a beruházás célja az, hogy a vízi sportokat minden érdeklődő számára elérhetővé tegye és népszerűsítse. - A sportra nagyon büszkék vagyunk, melyre a kormány immár 11. esztendeje nemzetstratégiai ágazatként tekint - közölte. Azt mondta, egyaránt fontos az élsport és az utánpótlás, illetve a szabadidősport, valamint az, hogy a fiatalok a vízen is kipróbálják magukat. Az államtitkár aláhúzta a sport gazdaságot élénkítő szerepét, a mostani beruházással pedig egész Magyarország gyarapodik, gazdagabb lesz. 

Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint a tömeg- és szabadidősport is nagyon fontos lehet a későbbi olimpiai sikerekben, majd méltatta a magyar sportolók tokiói eredményeit. 

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója rámutatott, a beruházás csökkenti a térség szezonalitását, európai színvonalú komplex szolgáltatásokkal színesítik a hazai turisztikai kínálatot. Korszerű, sokoldalú és aktív létesítmény jön létre, mely szolgálja az élvonalbeli és szabadidősportot is. Kifejtette, a nyári vendégéjszakák harmadát idén a Balaton térsége adta, és minden 10. Balatonfüredhez kötődik, ami 18 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Kedvezően alakult az ősz is, Füreden 53 ezer vendég 126 ezer éjszakát töltött el, mely 40 százalékkal több, mint korábban. 

A Balaton-felvidéken számos uniós fejlesztés valósul meg 2022-re. Az MTÜ 60 milliárdos támogatással 62 projektben vesz részt. Összesen 18 milliárd forint hazai forrásból 355 projekt támogatását nyerte el Balatonfüred, amit például szálláshelyekre, strandokra fordítanak. A látványos fejlesztések az egész országra jellemzőek, melyekkel megújul a teljes idegenforgalmi kínálat. Cél, hogy a turizmus a gazdaság húzóágazata legyen. 

Bóka István polgármester üdvözölte a komplex beruházást, mellyel vízi megállópont, szálloda épül, megújítják a kempinget, kiépítik a Kékszalag sétányt. Köszönettel szólt a kormányzat segítségéről a kemping megvételénél, illetve az MTÜ, a Kisfaludy program, valamint az EU támogatásáról. A városnak érdeke, hogy a vízi sportok „jól érezzék” magukat, melyek összhangban állnak a magyar sport érdekével is. 

Kollár Lajos, a Balatonfüredi Vízisport Szabadidő Központ ügyvezetője, miniszteri tanácsadó, az MVSZ örökös tagja szerint egyre több vitorlás található a Balatonon, így már alig lehet kikötőhelyet találni. 

Gerendy Zoltán, a MVSZ elnöke a beruházásnál az együttműködésre, a csapatmunkára helyezte a hangsúlyt. A létesítményben számos nemzetközi versenyt is szeretnének majd megrendezni. 

Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke azt mondta, nagyon büszkék a 80 esztendős kajak-kenu sportra, mely igazi sikertörténet, majd örömmel szólt arról, hogy egyre több beruházásban vesznek részt. Az elmúlt öt évben megújultak a túraútvonalak, életre keltek a vízpartok. - Az ország rendkívül gazdag természeti kincsekben, így érdemes megismerni a vizek világát is - közölte.

A köszöntők után a szónokok elhelyezték a beruházás alapkövét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában