A járvány lelassította a beruházásokat

2022.01.04. 20:00

Faluközpont kialakításán (is) dolgoznak Rigácson

A legnagyobb eredménynek tartom, hogy emberi veszteséget nem követelt falunkban a koronavírus-járvány – fogalmazta meg Kertész-Bakos Ferenc polgármester, aki a 2021-es évről elmondta, hogy a pandémia lelassította a fejlesztéseket, a kivitelezőnek akadtak problémái.

Tisler Anna

Készül a temető új kerítése. Sokat segít a Magyar falu program

Forrás: Tisler Anna

Az élet addig sem állt meg, az előkészítő tevékenység közben is zajlott. Az első ciklusát töltő polgármestertől megtudtuk, hogy választás előtt tizennyolc pontból álló programot fogalmazott meg, amelyből tizenhat megvalósul a ciklusban, a maradék kettőt pedig mással helyettesíti. A falufejlesztés mellett ugyanolyan fontos a szociális háló. A többségében alacsony jövedelmű lakosságnak fontos a segítség. 

A kistelepülésen nem működnek jelentős iparűzési adót fizető vállalkozások, többnyire az állami normatívából fedezik a kiadásaikat. Átalakították a segélyezést, pénzbeni támogatást csak gyermek születésekor, halálesetnél vagy más, rendkívüli élethelyzetben adnak. A polgármester segített az építőiparban munkát szerezni a lakosoknak, akik segédmunkásként megállják a helyüket. Ösztönzik őket a tanulásra, kisgépkezelői tanfolyamot hirdetett az önkormányzat, amelyre már jelentkeztek is. 

A következő állomás, hogy a harmincas és negyvenes éveikben járók szerezzenek szakmát, szakmunkásként magasabb jövedelmet, biztosabb munkahelyet és jobb életkörülményeket érhetnének el. A polgármester büszkén tette hozzá, ma nincs olyan család Rigácson, amelyben ne volna aktív kereső. Ettől függetlenül szükséges a mindennapok megkönnyítése. Az idén harmadik alkalommal érkezett Svájcból kamionnyi adomány, ruhaneművel, játékokkal. A ruhák egy része új volt, a használtak pedig fertőtlenítve, vákuumcsomagolásban érkeztek. Karácsony előtt már válogathattak a lakosok, és még több ruhabörzét tartanak. A 14 tonna szállítmányból jut a környező falvaknak is. 

A másik programjuk, a JótéKonyha, amelyben a sümegi hipermarketből szállítják el és osztják ki a közeli lejáratú élelmiszert. Nemrég hűtődobozokat is beszereztek, amelyben húskészítményeket tudnak szállítani. A sümegi ferencesekkel közös alapítvány működteti a fejlesztőházat. Egy többszobás, központi fűtéses, jó állapotú lakást vásároltak meg, ahol a lakhatási krízisben levő családok élhetnek átmenetileg. Egy év alatt a harmadik család kapott lehetőséget. A helyzetük hamarosan rendeződik, a falusi CSOK felhasználásával saját ingatlanhoz jutnak, akárcsak az előző lakók. A támogatás intézésében annak, aki kéri, segít az önkormányzat. 

Kertész-Bakos Ferenc a Svájcból érkezett adományokat mutatja
Forrás: Tisler Anna

A lakosság szülőföldhöz kötődését és az összetartó erőt is szeretnék növelni. Az idősek még együtt jártak iskolába, majd dolgoztak a termelőszövetkezetben, mindenki ismert mindenkit, működött a közösségi élet. A szövetkezet felbomlott, sokan elköltöztek, jöttek a helyükre olyanok, akik már nem kötődtek. Az ő gyerekeik már itt születtek, nekik már lesz kötődésük. Javában készül az ifjúsági klub, ahol rendszeresen szervezhetik a programjaikat. Kovács Krisztián, Rigács diákpolgármestere már megszervezte a az adománygyűjtést, a fiatalok gyűjtöttek a lakosságnak. 

A szociális helyzet javításán túl fontos a falu fejlesztése, egy faluközpont kialakítása, amely eddig nem volt. Segít ebben a Magyar falu program, amely épp azokat a célokat támogatja, amelyek fontosak, de nincs rájuk pénz. A község ingatlanokat vásárolt, a rossz állapotúakat lebontotta, a kialakítás alatt álló faluközpontban készül az ifjúsági ház, a park, a temetőig vezető sétány, a temető mellett a parkoló, egy új fémelemekből álló temetőkerítés, és tervben van egy új ravatalozó, amely előtere alá 40-50 gyászoló elfér. A polgármester hozzátette, a beruházásokhoz az országgyűlési képviselőktől sok segítséget kapnak. A Területfejlesztési Operatív Programban is részt vesznek, abban a megye nyújt szakmai segítséget.

 Az idei tervek közt szerepel az elkezdett beruházások folytatása, befejezése, a közösségi élet fejlesztése, a lakosság igényeinek megfelelő segítségnyújtás, valamint egy olyan csoport kinevelése, melynek tagjai viszik tovább a falut, ha a jelenlegi szervezők kiöregszenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában