Közlekedés

2022.02.02. 17:00

A hófogó háló sem mindig segít, ha erős a szél

Néhány héten belül kétszer is hóátfúvás nehezítette a közlekedést a 77-es úton, a közútkezelőnél érdeklődtünk arról, elkerülhető-e ez a jövőben.

Marton Attila

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Az utóbbi másfél hónapban, december 12-én és január 23- án is viharos erejű szél tombolt a térségben. A közlekedés többfelé megnehezült, a 77-es úton mindkétszer fennakadást okozott a hóátfúvás. Ennek legfőbb oka, hogy az út északnyugati oldalán főként szántóföldek fekszenek, a szél pedig a Bakony felől az útra fújja a havat. 

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője a Napló megkeresésére közölte, mivel a 77-es főút egyike a hófúvásnak leginkább kitett Veszprém megyei utaknak, ezért a hófogó háló közel egyharmadát ide helyezték ki idén, 5,2 kilométer hosszon. Ez 600 méterrel hosszabb szakaszt jelent a tavalyi évhez képest Veszprém és Tótvázsony között. 

Ugyanakkor a szakember kiemelte, a hófogó hálók a hófúvást nem tudják teljes mértékben megakadályozni, csak a hatását képesek csökkenteni. Ezért hívják fel mindig a közlekedők figyelmét, hogy a télies út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és indulás előtt mindig de a téli időszakban különösen tájékozódjanak az időjárási és a forgalmi helyzetről az Útinform oldalán. 

Forrás: Juhász-Léhi István/Napló

Pécsi Norbert Sándor mindemellett elmondta azt is, hogy Veszprém megyében a kihelyezett hordozható hóvédművek hossza összesen 17,6 kilométer a jelenlegi téli időszakban. Ezenfelül telepített erdősáv védi az utat csaknem 33 kilométeren. A téli üzemeltetési tervet minden évben felülvizsgálják, és megteszik a szükséges változtatásokat az elmúlt időszak tapasztalatai alapján. 

- Az esetleges bővítéseket, fejlesztéseket a rendelkezésünkre biztosított források erejéig igyekszünk a lehető leghatékonyabban felhasználni - jegyezte meg a Naplónak nyilatkozva a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában