Felszentelés

2022.03.28. 08:00

Megújult a marcaltői plébánia és a közösségi ház épülete

Udvardy György érsek szentelte fel a Nepomuki Szent János Plébánia és Közösség Ház megújult épületét vasárnap Marcaltőn.

Polgár Bettina

Forrás: Nagy Lajos/Napló

Az esemény ünnepi szentmisével vette kezdetét, melyet Udvardy György celebrált, majd a Magyar Falu Program támogatásával megújult épületnél köszöntötték a jelenlévőket.

Polczer Sándorné, a plébánia képviselő-testületének elnöke úgy fogalmazott, dicséretes, hogy a Magyar Falu Program támogatásával országszerte számos olyan egyházi épület megújulhatott, amelyeknek rekonstrukciója a kisközösségek erejét meghaladta volna. Mint mondta, köszönet illet mindenkit, aki valamilyen módon hozzájárult ehhez a felújításhoz.

Megtudtuk tőle, az elnyert pályázat összege meghaladta a 23 millió forintot, az egyházközség tagjai pedig 1,3 millió forinttal járultak hozzá a közösségi ház berendezéséhez. – Az épület homlokzatán található márványtáblán ez áll: Római Katolikus Felekezeti Tanoda, 1879. Tehát egy 143 éves épületet sikerült megmenteni, amely most plébániaként és közösségi házként működik. A felnőtt katekézist itt tartja Dióssy Iván plébános, helyet ad az épület a segítőkész Katolikus Karitász helyi csoportjának és a Harsányi László emlékét őrző alapítványnak is. Az iskolásoknak és óvodásoknak a hitoktatás keretén belül szervezhetnek különféle foglalkozásokat itt, egyházi összejövetelek, előadások méltó helyéül szolgál majd az épület – fejtette ki Polczer Sándorné.

A Nepomuki Szent János Plébánia és Közösség Ház megújult épületét Udvardy György érsek szentelte fel, továbbá köszönetét fejezte ki Magyarország Kormánya felé. Mint mondta, az egyházmegyében több mint 80 plébánia és közösségi ház újult vagy újul meg.

Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a közösségeknek mindig legyen hol méltó módon dicsérni az Istent, mindig legyen mód a katekézis vételére, a közösségi élet különböző formáinak megélésére. – Egy közösségi ház mindig jó lehetőséget ad arra, hogy hitből erőt merítve, bátran akarjon gondoskodni a közösség önmagáról – mutatott rá Udvardy György.

Az eseményen műsort adtak a Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda kisgyermekei, diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában