Díjeső az Acél-Vakondra

2022.05.06. 14:00

Átadták a „Zirc Város Sportjáért” kitüntetéseket

Kerékpáros klub lett idén a város sportegyesülete: az Acél-Vakond. Több tagja szintén elismerést kapott. Emellett vízilabdázó, lövész, judósok részesültek elismerésben az önkormányzat ünnepségén.

Rimányi Zita

A díjazottak kezükben a serleggel és az oklevéllel

Forrás: Penovác Károly/Napló

– Mennyi erőfeszítés kell a sportoláshoz, és mennyi örömet okoz a szurkolóknak is. Fejleszti a versenyzők önbecsülését, az akaraterő, amit általa szereznek, minden téren segíti őket, bármilyen nehézséggel szembesülnek életük során, könnyebben boldogulnak vele – mondta el köszöntőjében Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és hozzátette: a díjazottak sok sporttársukhoz hasonlóan Zirc hírnevét növelik. Ottó Péter polgármester arról beszélt, hogy a technológia fejlődésből adódó mozgásszegény életmód miatt felértékelődött a sport szerepe. Így meg kell becsülni azokat a szervezeteket, amelyek sportolásra lehetőséget biztosítanak.

Az önkormányzat a „Zirc város sportegyesülete” kitüntetést az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesületnek adományozta, azt Orosz Péter elnök vette át. Két éve alakult meg a klub, fő célja az utánpótlás korúak versenyeztetése, képzése, de felnőttek edzését szintén támogatja. Rendkívül sikeresen zárta 2021-et: világbajnoki bronzéremmel, négy országos bajnoki címmel. Helyi sporteseményeken közreműködik. Koordinátori szerepet vállalt a széles körű civil összefogással és kormányzati támogatással létrejött pumpapálya-beruházásban. A „Zirc város felnőtt sportolója” kitüntetést kiérdemlő Matuz Etelka is az Acél-Vakond tagja. A harmincas éveiben, kétgyermekes anyaként kezdte kerékpárversenyzői pályafutását és egészen a nemzeti válogatottságig vitte. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Hosszútávú Világbajnokságán harmadik helyezést ért el 2021-ben. Ráadásul rendkívül mostoha időjárási körülmények között ért célba, voltak, akik feladták a küzdelmet. Etelka motivátor: lelket önt csapattársaiba. 

Hasonlóképp kitartóak a zirci fiatal versenyzők. A „Zirc város utánpótlás sportolója” kitüntetést öten vehették át. Orosz Lili szintén az Acél-Vakond Kerékpáros Sportegyesület tagja, a tizenöt-tizenhat éves lányok mezőnyében versenyzett tavaly. A mezőny országos bajnokságon ezüstérmet nyert. Számos korosztályos versenyről tért haza aranyéremmel, megszerezte a 2019-es országúti magyar bajnoki címet, a kétszeres Cyclocross Magyar Kupa-győzelmet. Elfoglaltsága miatt helyette a díjat csapatvezetője, Galaczi Miklós vette át. Finta Zsuzsanna vízilabdázó tavaly bekerült a 2007-es korosztály országos utánpótlás-válogatott keretébe, 14 évesen, legfiatalabbként beválogatták a felnőtt OB1-es csapatba. Idén februárban meglőtte élete első OB1-es gólját. Bittmann Teréz a Lövész Klub Zirc Egyesület tagja. A bakonyszentlászlói Ifj. Szücs Gábor Emlékversenyen és a Pápa Kupán nyíltirányzékú légpuska húszlövéses számban és légpisztolyban a dobogó legmagasabb fokára állt. A regionális versenyen második lett légpuskában. 

Szintén az utánpótlás sportolóknak adományozott városi díjat kapta meg a Vincze Judo Club Zirc két tagja. Heim Fanni ötéves korában kezdett el judózni. Számos versenyen bizonyította tehetségét: aranyérmes lett Galántán, Veszprémben, Zalaegerszegen, Nemesvámoson, Tatabányán. Tavaly országos bajnok lett Egerben, Diák „B” korosztályban és a Magyar Kupában is az ő nyakába akasztották az aranyérmet. A borzavári kislány egy sérülés után is talpra tudott állni. Egyesületi tagtársa, Mihályi Bálint ugyancsak öt esztendős kora óta sportol. Eredményei közül kiemelkedik az ifjúsági országos bajnokságon elért második helyezés a 81 kilogrammosok súlycsoportjában. A juniorok között is tatamira lépett a múlt esztendőben, hetedik helyen zárta az országos bajnokságot a súlycsoportjában, míg a sportág szintén rangos eseményének számító 34. Budapest Kupán az ötödik helyen végzett a zirci judoka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában