Összefüggő zöldterület jön létre

2022.06.15. 17:30

A megújuló Erzsébet ligetben és Szent Miklós szegnél tartottak bejárást a tervezők vezetésével

Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt a bejárás előtt, hogy a projekt célja egy összefüggő, minőségi belvárosi zöldterület létrehozása, amely eddig nem volt Veszprémben.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A beruházással egy hazai szinten ritkaságnak számító kiterjedt területen, hét-hét és fél hektáron jön létre park a belvárosban a zeneiskolától az egykori gyermekkórházig. A fejlesztés során elbontják az egyetem kerítéseit, így a kampusz nemcsak az Egyetem utca felől, hanem a belváros felől, a zeneiskola irányából is megközelíthető lesz. Szintén a fejlesztés része, hogy a Szent Miklós szeget megközelíthetővé és bejárhatóvá teszik, oldalában pedig kávézó nyílik. A területen a Laczkó Dezső Múzeum épülete is megújul.

Tima Zoltán, a Középülettervező Zrt. tervezési igazgatója emlékeztetett, az egykori püspökkert egy hatalmas, összefüggő zöldterület volt, amelyet a huszadik században beépítésekkel daraboltak fel. A mostani fejlesztéssel részben a korábbi állapotot állítják vissza: a zeneiskola melletti parkoló megszűnik, helyén park lesz játszótérrel és sétánnyal. A parkolóhelyek az egykori egyetemi teniszpályák helyén épülő mélygarázsban kapnak helyet.

Megjegyezte, a terület teljes fejlesztése a Petőfi Színház felújításával fejeződhet be, utóbbi beruházás a város tervei szerint 2024-ben kezdődhet el. Mohácsi Sándor tájépítész vezető tervező a beruházás részleteiről elmondta, az egyetemi teniszpályák helyén 200 férőhelyes mélygarázs épül, amely az Egyetem utca felől lesz megközelíthető, tetején multifunkciós sportpark kap helyet. Felidézte, a kálváriadombot a második világháborúig két oldalról is házak szegélyezték. Az egykori beépítést az új kávézó épületével és egy falsétánnyal idézik meg. Utóbbi révén a Szent Miklós szegre akadálymentes rámparendszer vezet majd fel.

A Zöldváros projekt 2023 tavaszára fejeződik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában