A búcsú a találkozás lehetősége is

2022.07.08. 19:00

Közösségi ünnep kiállítással, hordóvonatozással és lufihajtogatással Gógánfán

Remek hangulatban telt a községben a hagyományos Keresztelő Szent János-napi búcsú.

Szijártó János

Idén első alkalommal hirdették meg a Gógánfáról elszármazottak találkozóját, amelyre szép számban érkeztek közelről-távolról egyaránt Fotó: a szervezők

Délelőtt barátságos focimeccsel indult a nap, majd ünnepi hálaadó szentmisét tartott Papp Sándor István atya az idén 260 éves Keresztelő Szent János-templomban. A búcsú egy település életében jeles napnak számított, hazatértek a településről elszármazott rokonok, jó barátok, hogy együtt ünnepeljenek. Ezt a családias ünnepet szeretnék Gógánfán újraéleszteni, s úgy tűnik, a fogadókészséggel nincs probléma. 
Ráadásul idén első alkalommal hirdették meg a Gógánfáról elszármazottak találkozóját, amelyre szép számban érkeztek közelről-távolról: Szegedről, Budapestről, Komárom környékéről, sőt Németországból is hazalátogattak. A vendégek Nagy Márta polgármester asszony köszöntője után finom ételek és italok mellett idézték fel az emlékeket. 
A résztvevők a közösségi színtér előterében néhai Kakuszi Mihályné porcelánbaba-, terítő-, díszpárna- és falvédőgyűjteményét, valamint Bors Lajosné fotókiállítását tekinthették meg, majd az általános iskolába is ellátogattak. Nagy Márta úgy fogalmazott, várták a személyes találkozást, hogy bemutathassák településük múltját, jelenét, eredményeiket, hogy az elszármazottak továbbvigyék településük hírét, és büszkén mondhassák, honnan származnak. 
Ezzel párhuzamosan a Megyefű parkban igazi búcsúi hangulat várta a látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Míg a gyerekek körhintáztak, hordóvonatoztak, ugrálóváraztak vagy éppen népi fajátékokkal játszottak, addig szüleik, nagyszüleik megbeszélhették az elmúlt napok, hetek történéseit. Búcsúi emlékül sokan vittek haza kakasnyalókát, illetve a Dömötör Zsolt világbajnok lufihajtogató által készített lufifigurákat, de legfőképpen az idei Keresztelő Szent János-napi búcsú szép élményét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában