Még alakul a program

2022.07.24. 11:00

Nemzetközi NATO-harccsoport kiképzése kezdődik a bakonyi lőtéren

Többnemzeti NATO-harccsoport kezdi meg kiképzését a hónap végén az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő központi lőtéren, az elkövetkező két hétben a házigazda magyar mellett az olasz, a török, a horvát és a montenegrói fegyveres erők átcsoportosítása zajlik a Veszprém melletti újmajori bázisra.

Szabó Péter Dániel

Oszlánszki Béla ezredes, a várpalotai alakulat parancsnoka ismertette az elkövetkező hónapok lőtéri programját a Kossuth-laktanyában tartott tájékoztatón

Fotó: Szabó Péter Dániel

Mindezt Oszlánszki Béla, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka mondta el csütörtökön a várpalotai Kossuth-laktanyában, ahol a térség polgármestereinek, valamint a rendőrség, a katasztrófavédelem és az erdőgazdaságok képviselőinek tartottak tájékoztatót a központi lőtéren várható csapatmozgásokról, gyakorlatokról. 
Elhangzott, Magyarország még 2021 decemberében felajánlotta a NATO részére egy nemzeti zászlóalj harccsoport felállítását, 2022 februárjában pedig a Szövetséges Fegyveres Erők főparancsnoka bejelentette, hogy a magyar zászlóalj harccsoport elérte az úgynevezett kezdeti műveleti készenlétet. 
A szövetségi döntések alapján ez lett a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Harccsoport, amellyel kapcsolatban Magyarország kormánya azt a döntést hozta ez év márciusában, hogy többnemzetivé kell válnia. A tagállamok felé közvetített felhívásra válaszul Olaszország, Törökország, Horvátország és Montenegró jelezte részvételi szándékát, s kezdte meg a csatlakozás előkészítését, de zajlik a tárgyalás az amerikai haderővel is, akik egy gyalogos századot biztosítanának. 
A többnemzeti harccsoport fő feladata közös felkészítések keretében a résztvevői tagállamok fegyveres erői közötti együttműködés gyakorlása, a kijelölt erők összekovácsolása. Ilyen kiképzés kezdődött a napokban a központi lőtéren, illetve az újmajori bázison, s tart egészen szeptember második feléig, amikor is a Brave Warrior nemzetközi katonai gyakorlat keretében a harccsoport első alkalommal fog úgymond éles helyzetben megmérettetni. A tényleges kiképzés augusztus elején indul, jelenleg a tábor kialakítása zajlik, illetve a különböző nemzetek katonai erői érkeznek meg július végéig a bázisra. 
Oszlánszki Béla ezredes elmondta, a lőtér, illetve a tábor üzemeltetéséért az MH Bakony Harckiképző Központ felel, a kiképzésben magyar részről az MH 25. Klapka György Lövészdandár vesz részt. Kérdésre a várpalotai alakulat parancsnoka elmondta, nagyobb zajhatásra, szükség esetén éjszakai, maximum 23 óráig tartó repülési feladatokra leghamarabb augusztus elejétől lehet számítani. Jelenleg azonban még folynak a tárgyalások a kiképzés végleges programjának kialakításáról. Amint elkészül a tervezet, annak részleteit a lőtéri értesítőben minden érintett település és szervezet vezetőjének elküldi az alakulat, valamint az internetes felületeiken is közzéteszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában