Mellrák

2022.10.10. 10:00

Rózsaszín séta az életért Ajkán

A mellrákszűrő vizsgálaton való részvétel fontosságára, a rendszeres önvizsgálatra hívta fel a figyelmet az a több mint 100 nő, aki részt vett az Egészségügyi Nyugdíjas Klub tagjai által szervezett Séta az életért programon október 8-án.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

 Szalai Katalintól megtudtuk, hogy a harmadik alkalommal  meghirdetett rendezvényen minden korosztály, a középiskolások, a középkorúak és a nyugdíjasok is képviseltették magukat. A résztvevők a Magyar Imre Kórház főbejáratánál gyülekeztek, ahol a szervezők léggömböt adtak mindenkinek, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium egészségügyi szakmacsoportban tanuló diákjai rózsaszín zászlót, szalagot és szórólapot osztottak. 

Köszöntőjében Nagy Zoltán, a Magyar Imre Kórház  főigazgatója kiemelte, hogy Ajkán társadalmi szerepvállalásban is élen járnak a nők, akik kiállnak a fontos ügyért. A nők egyik leggyakoribb daganatos betegsége a mellrák, amelyből Magyarországon évente 8 ezret diagnosztizálnak. Sokan halnak meg azért, mert későn ismerték fel a betegséget. A főigazgató kiemelte, hogy két éve ígérte egy mammográfiás eszköz beszerzését, ami mára megtörtént, így a nem 21., hanem 22. századi technikával gyakorlatilag hiba nélkül vált lehetővé a diagnosztizálás. Az eszközt csak orvosi beutalóval vehetik igénybe, szűrővizsgálatot nem végeznek azzal. Aki sürgősségi beutalóval érkezik, zöld utat kap. A főigazgató köszönetet mondott a szervező Szalai Katalinnak, a kórház egykori kiváló szakemberként elismert munkatársának. 

A köszöntőt követően a sétálók útnak indultak az Agorára, ahol Dorner László alpolgármester Schwartz Béla polgármester és a képviselő-testület nevében köszöntötte a résztvevőket. – Amíg várakoztam, hogy a sétálók megérkezzenek, arra gondolkodtam, hogy mi motiválhatta három évvel ezelőtt azt a néhány hölgyet, aki ezt a bátorító rózsaszínű  sétát megszervezte – mondta az alpolgármester. – Ez nem más, mint a munkahelyen szerzett tapasztalat, ugyanis döntően egészségügyi dolgozók állnak mögötte, akik nap mint nap találkoztak olyan betegekkel, akik küzdöttek vagy már mindenről lemondtak. 

A Székely sétányon az önkormányzat segítségével néhány hónapja elültették az Emlékezés fáját.

Soósné Gödöny Terézia, Szalai Katalin és Szalay Károly verset mondott, Pék Attila és Pékné Nyirő Anita három dalt énekelt. Jakubovits Edit, aki a daganatos betegek lelki gondozásában is részt vesz, köszöntötte a megjelenteket, majd mindenki egyszerre elengedte a léggömböt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában