Együttműködési megállapodás

2022.12.15. 18:30

A szakmai tudás nagyon jó beugró az egyetemi képzéshez

Együttműködési megállapodást írt alá a Siófoki SZC és a Pannon Egyetem csütörtökön. A közösen kidolgozott program alapján a 2023/2024-es tanévtől kezdődően a felek szakmai oktatást valósítanak meg, illetve a szakképző intézmény és az Egyetem a közeljövőben egy technikusképzési programot is kidolgoz.

Horváth Virág

Forrás: Siófoki Szakképzési Centrum

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja a rendezvényen elmondta, a felsőoktatást nem lehet „szigetszerűen” vizsgálni. Ahhoz, hogy egy egyetem eredményesen elláthassa oktatási feladatait, fontos, hogy aktív kapcsolatban legyen a kibocsájtott diplomásokat felvevő piaccal, de ugyanilyen fontos, hogy szoros együttműködésben dolgozzon a hallgatói bemenetét biztosító középiskolákkal, szakképző intézményekkel is.
Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora kiemelte, a közvélemény számára a szakképzés nem jelent megfelelő belépési szintet a felsőoktatásba, ez azonban téves. – Célunk, hogy tudatosítsuk a szülőkben és a diákokban is, hogy a szakmai tudás, amelyet a szakképzésben el tudnak sajátítani a diákok, nagyon jó beugró az egyetemi képzéshez. Extra motivációt ad, hiszen a diákok nemcsak elméleti tárgyakat tanulnak, de belekóstolnak a vállalati ágazat világába is. Az, hogy ezáltal megkönnyítjük a szakképzésből érkező diákok felvételét az intézményünkbe, a Siófoki Szakképzési Centrumot is szimpatikusabbá teheti a továbbtanulók szemében – tette hozzá. 
Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja hozzátette, a Balaton-régió nemcsak földrajzi, társadalmi, gazdasági és kulturális értelemben alkot egy térséget, hanem az oktatás terén is. – Eddig nagyon kis mértékben használtuk ki ezt a potenciált. A tó körül mintegy 50 középiskola működik, köztük 10 tiszta profilú szakképző iskola és technikum. A jövő szakembereit képezzük a Siófoki Szakképzési Centrum iskoláiban, elsősorban a Balaton régiójára koncentrálva. A Pannon Egyetem pedig a minőségi és a kor kihívásainak mindenben megfelelő diplomás értelmiség képzőhelye. Most ez a két erőforrás összekapcsolódik, és egy lineáris tanulási utat kínálva a fiataloknak, hozzásegíti régiónkat egy még dinamikusabb gazdasági fejlődéshez, megyéken átívelve.

Forrás: Siófoki Szakképzési Centrum

Horváth Péter, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a Pannon Egyetem és a Siófoki Szakképzési Centrum intézményei között hosszú évek óta meglévő kapcsolatokat sikerült most új területekre kiterjeszteniük.
Az együttműködés során a felek pályaorientációs tevékenységüket összehangoltan végzik, a szakmai oktatás szervezése során és a képzésfejlesztések terén együttműködnek, közös tananyagfejlesztést valósítanak meg és törekednek közös duális partnerhálózat kialakítására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában