Tápadományokat gyűjtöttek

2022.12.14. 07:00

Egyetemi hallgatók segítették a veszprémi állatvédőket

Hallgatói kezdeményezésre a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézete tápadományokat gyűjtött az Állatvédő Egyesület Veszprém részére, amelyet kedden délelőtt adtak át.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos azzal kezdte az átadás előtti sajtótájékoztatót, hogy a köszönet a hallgatóknak és az egyetemnek jár. Mint fogalmazott, Veszprém, és most a Pannon Egyetem iránytűként működik, ami példa lehet. A segítségre szükség van az önkéntességben, hiszen a Veszprémi Állatvédő Egyesület által befogadott állatok sokan vannak, akikkel a nap 24 órájában foglalkozni kell.
Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja szerint a 21. században egy egyetemnek nem csak az a dolga, hogy tanítson és kutasson, hanem más mellett támogatniuk kell a helyi közösségeket is. A mostani kezdeményezés hallgatói oldalról indult, a Testnevelési Intézet pedig felkarolta. Elmondta azt is, mára kevés felsőoktatási intézményben van kötelező testnevelés-oktatás, ám a Pannon Egyetem ragaszkodik az egészséges életmód fontosságához, így megmaradt a kötelező testnevelés. A hallgatók több mint ötven sportágból tudnak választani, ugyanakkor az önkéntesség keretében lehetőségük lesz hamarosan arra is, hogy a testnevelés keretében menhelyen lévő állatokkal foglalkozzanak.

Böröczky Veronika, az Állatvédő Egyesület Veszprém elnöke elárulta, jelenleg nyolc kutyájuk van, amelyek közül gazdára találhatnak páran, ám már van olyan kutyus, amelyik érkezik az üres helyre. A macskák harmincan vannak a menhelyen, míg ideiglenes befogadóknál ennél több cica van. Persze ebben nincsenek benne a beteg, rossz állapotú állatok, amelyeket nem hoznak ki a hideg menhelyre. Kérdésre válaszolva elmondta, pályázatokon nyertek pénzt, amelyet az új állatotthon építésére fordítanak majd, ugyanis minél korábban szeretnének a nagyobb és komfortosabb új menhelyre költözni. Ott ötven kutyakennel a végső terv, a kiszolgálóépület viszont már szerkezetkész állapotban van, a hely belső terét kell még szigetelni, illetve a villany és víz bevezetése van hátra. Készen van viszont a macskák helye a kifutóval, és elkészültek a karanténkennelek is, ahol majd fogadni tudják a kóbor állatokat. Az elnök felhívta a figyelmet a felelős állattartás fontosságára is. 
A menhely egész évben nyitva van, délelőttönként az ünnepek alatt is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában