Advent

2022.12.10. 20:30

Fellobbant a harmadik gyertyaláng a megyeszékhelyen

A gyertya fénye az isteni szeretetet jelképezi, hangzott el a harmadik adventi gyertya meggyújtása előtt Veszprémben.

Marton Attila

A harmadik gyertyát Brányi Mária és Závodi Zsuzsanna gyújtották meg

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, advent idején számot vetünk önmagunkkal és a mögöttünk hagyott év eseményeivel. Hozzátette, az advent idei várakozását különlegessé teszi Veszprémben az, hogy jövőre Európa kulturális fővárosaként korábban nem látott lehetőséget kap a város. Az alpolgármester szeretetteljes ünnepeket kívánt a hallgatóságnak, és reményét fejezte ki, hogy egy békés, háború nélküli év következik. 
Závodi Zsuzsanna református lelkésznő az adventi gyertya történetét felidézve elmondta, Johann Wichern német evangélikus lelkészhez köthető a hagyomány megteremtése, aki annyi gyertyát helyezett el egy gyermekotthonban advent kezdetén, amennyi nap karácsonyig hátravolt. Hozzátette, a 18. században élő Bod Péter református lelkész szerint Jézus Krisztusnak négy adventusa, eljövetele van, amelyeket az adventi gyertyák is jelképeznek. 

Az első azt, hogy Jézus megszületett és eljött közénk. A második gyertya azt szimbolizálja, hogy a szívünkbe költözik azért, hogy a kegyelem emberei legyünk, és továbbadjuk a szeretetet. A harmadik eljövetele, amikor átvezet bennünket az örök országba: az ő fénye mutat utat halálunk órájában. A negyedik gyertya azt jelképezi, amikor Jézus eljön, hogy megítélje a világot, élőket és holtakat. Ahhoz, hogy a kegyelmes Istennel találkozzunk, nap mint nap tisztes, becsületes, egymásra figyelő, Jézushoz térő életet kell élnünk, fogalmazott Závodi Zsuzsanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában