Empátia és szeretet

2022.12.14. 11:30

Szebbé teszik az ünnepet a kenesei városvédő egyesület tagjai

Már hetekkel karácsony előtt izgatottak az emberek, érdeklődnek, mikor, hogyan segíthetnek – így telnek az ünnepek Balatonkenesén immár négy éve.

Horváth Virág

Hatvan nehéz sorsú családhoz juttat el egy-egy ajándékkal teli ládát a Balatonkenesei Városvédő Egyesület

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A településen 2018-ban indult el az Adni jó elnevezésű kezdeményezés, amelyet a Balatonkenesei Városvédő Egyesület hozott létre, hogy szebbé tegyék a nehezebb sorsú családok karácsonyát. Felajánlásokból töltötték meg idén is a dobozokat, Szabó Tamással, a Balatonkenesei Városvédő Egyesület vezetőjével idén is a csomagolás napján beszélgettünk.
A kenesei Iparos Ház volt a csomagolás központja, amelyet a városvédők újítottak fel. Hatvan család – hatvan hatalmas láda: ezekbe készült a jó szándékú ajándék, az egyesület tagjai pedig szorgos hangyákként jól szervezetten, fegyelmezetten töltötték fel a három oszlopban sorakozó ládákat, Szabó Tamás vezényletével. Minden évben megható látni, hogy időt és energiát nem kímélve, a közösség öröméért dolgoznak a városvédők. – Hétfőn este összecsomagoljuk a hatvan ládát, hatvan családhoz juttatjuk el vasárnap, még a mise előtt. Most, a jelenlegi helyzetben, talán még fontosabb, hogy segítsünk, és folytassuk az Adni jó kezdeményezésünket, hogy ezzel is hozzájáruljunk a nehezebb sorsú családok örömteli karácsonyához. A Balatonkenesei Városvédő Egyesület tagjai egész évben nyitott szemmel járnak, ismernek mindenkit a városban, így év végén az ő ajánlásaik alapján kerül ki a 60 család, akikhez eljutnak majd a csomagjaink – mesélte el Szabó Tamás.
Az egyesület elnöke hozzátette, idén is bővült a támogatók létszáma, 46 támogató állt az Adni jó kezdeményezés mögé. Az új támogatók mellett persze a „régiek” sem feledkeztek meg a karácsonyi akcióról, helyi vállalkozók és magánszemélyek támogatják az adományozást, illetve a kezdetek óta hozzájárul egy ember Tiszakécskéről is a csomagok tartalmához, idén sem volt ez másként.
Kocsis Jenő, a városvédők jelenlegi tagja, egy balatonkenesei hentesdinasztia sarja, családja 150 éve foglalkozik húsipari tevékenységgel, valamikor több évvel ezelőtt húscsomagokat ajándékozott nehéz sorsú családoknak karácsony környékén. Az Adni jó akció az ő ötletéből nőtte ki magát. Legfőképpen tartós élelmiszerek kerültek a csomagokba, ám a kiszállítás reggelén nem maradhat el a húscsomag, az egyik helyi pékségtől a friss kenyér, a friss karácsonyi kalács, illetve a másik helyi pékségtől prémium péksüteményeket is kapnak a családok.
Csomagnak nevezem ezeket, de a méretüket és súlyukat tekintve két emberes feladat megemelni őket. Az adományok mennyisége pedig évről évre nő, egyre gazdagabb csomagokkal tudnak segíteni a nehéz körülmények között élő családokon. Idén még ennél többel is, ugyanis egy újonnan csatlakozó támogató felajánlott hét többgyermekes családnak hét gyönyörű karácsonyfát, amit vasárnap szintén házhoz visznek a városvédők. Az adománygyűjtés során egy másik új támogató a tartós élelmiszerek mellett gyermekruhákkal és játékokkal is hozzátett a karácsonyi élményhez, ezeket a felajánlásokat a városvédők eljuttatták a sokgyermekes családokhoz.
- Új dolgok is kerültek a csomagban, a termékek pedig mind jó minőségűek. A támogatóink is átérezték azt, hogy ezek a családok sokkal nehezebb helyzetben vannak most, mint akár tavaly vagy tavalyelőtt. Drágább lett az élelmiszer, ennek ellenére egy támogatónk sem lépett vissza, sőt, még többen lettünk. Ez elképesztő érzés – emelte ki az egyesület vezetője.

A 60 család 125 főt takar, a csomagoláskor a gyerekekre külön figyeltek, annyi plusz csokoládé lapul a ládában, ahány gyermek van a családban. A csomagban található többek között három féle száraztészta, étolaj, narancs, szörp, ketchup, zöldborsókonzerv, sütőpor, vaníliáscukor, liszt, lekvárok, porcukor, kókuszreszelék, rizs, többféle tea, őszibarackkonzerv, 3 féle májpástétom, zsemlemorzsa, majonéz, kétféle szaloncukor, dobozos csemegekukorica, mustár, darált mák és keksz, burgonya, alma, vegyesvágott savanyúság, savanyúkáposzta, tej, kristálycukor, készételkonzervek, paradicsompüré, kétféle pudingpor, szószok és levesporok és zsír.
- Az elismerés az embereket illeti meg, akik összefogtak, az egyesületi tagokat, akik segítettek, a támogatókat, akik hozzájárulnak évről-évre az Adni jó kampány sikerességéhez. Engem az tölt el büszkeséggel, hogy ilyen emberek között lehetek, ilyen emberekkel dolgozhatok, és lehetek az egyesületük vezetője. Nagyon sok, a miénkhez hasonló egyesület létezik az országban, de számomra a mi közösségünk egyedülálló. Ez hajt előre testileg és lelkileg, hogy bizony, megéri ezt csinálni – mesélte Tamás.
A kezdeményezés neve nem véletlenül Adni jó: ebben a két szóban minden benne van. Az egyesület tagjai sokfélék, különböző háttérrel és élettel, de a közösségük megbonthatatlan, mert együtt tartja őket a tenni akarás, az empátia és a szeretet. Balatonkenese városának lakói pedig feltétlen bizalommal állnak az egyesülethez, akik karácsonykor is saját városukért dolgoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában