Újra és újra visszatalálunk hozzá

2023.01.21. 14:00

Az Agóra igazgatójának gondolatai a magyar kultúra napja kapcsán

A kultúra felépíti egész életünket – szögezte le sommásan Neveda Amália, a veszprémi Agóra igazgatója, de árnyaltabb gondolatai is ihletőek társadalmunk szellemi értékeinek sokszínű összességéről.

Rimányi Zita

- Rendre előfordulnak életünkben olyan szakaszok, amikor nem a kultúra a legfontosabb, de újra és újra visszatalálunk hozzá, megint előtérbe kerül. A kisgyermekekben nagy a vágy többféle formájára, sokszor szüleiket ők vezetik vissza egy olyan állapotba, amelyben újfent jobban áhítják. Már a viselkedés egyfajta kultúra, ebből és hasonlókból fejlődik ki az igény az emberben arra, hogy mindennap megérintse. Közben egyre változnak a kulturális szokások, és általuk mi is változhatunk. Ilyen módon is boldoggá tesz minket, azért szintén, mert a kultúra révén közösségben érezhetjük magunkat – mondta el Neveda Amália, az Agóra Veszprém Kulturális Központ igazgatója, akitől azt kérdeztük, mit jelent neki a magyar kultúra napja. 

Neveda Amália
Fotós: Göntér Eszter

Mindegyik végzettsége a kultúrához köti: művelődésszervezői diplomát szerzett, kulturális mediátornak tanult, és már huszonöt éve dolgozik kulturális területen, ugyanennyi ideje, negyedszázada Veszprémben. Minden napja a kultúra jegyében telik, ezért állítja: a munkája egyben a hobbija. Meggyőződése, hogy a kultúrával mindenki gyakran találkozik, egészen kicsi korától az idősen töltött évekig, s közben megtanuljuk befogadni.  

– Ha azt mondják, magyar kultúra, akkor nekem először a néptánc, a népzene jut eszembe, utána mindjárt az irodalom, a zene, a színház. Magam gyakran ellátogatok nemcsak saját intézményünk rendezvényeire, hanem országszerte számos művészeti eseményre. Mindenevő vagyok e téren, számos műfaj érdekel. Egy ideje oktatom is a művelődési területen dolgozókat és az egyetemen azokat, akik ezzel szeretnének foglalkozni – sorolta az intézményvezető és hozzátette: egyre változnak a kulturális szokások, azokhoz az intézményeknek alkalmazkodniuk, igazodniuk kell szerinte. Az Agórában a mostani évben is így lesz, és ezt az évet itt, sőt, az egész városban, a környéken belengi a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program. Az igazgató abból a szempontból kimondottan szerencsésnek érzi magát, munkatársait, hogy már az előkészítésében részt vehettek. Az elmúlt esztendőkben több eseménysorozatukat úgy építették fel, hogy azok idén csúcsosodjanak ki. 

Végül a kultúra általa kedvelt definíciójának rövidebb változatával zárta gondolatait Neveda Amália. Aszerint az a közeg, amiben otthon vagyunk, alakítja személyiségünket, fejleszti képességeinket és megszövi emberi kapcsolatrendszereinket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában