Fejlesztés

2023.04.13. 17:36

Református óvoda és iskola: sikertörténet Balatonfüreden

235 millió forint kormányzati, helyi önkormányzati és uniós támogatással teljesen megújult a műemléképületben lévő Református Óvoda Balatonfüreden, amit az intézmény udvarán adtak át ünnepélyes körülmények között április 13-án.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

Soltész Miklós államtitkár méltatta egyebek mellett a Dunántúli Református Egyházkerületet, az országos református óvoda programot, utóbbit érintő összefogást, a sok munkát és támogatást. Kiemelte, a mostanihoz hasonló munkálatokat, melyek a jövőt szolgálják, azért támogatják, mert értéknek tartják, amit a keresztény felekezetek, a református egyház is tesz. Közölte, 51 településen 71 hasonló beruházás van az országban, mellyel 3200 új óvodai férőhely lesz. 

– Hatalmas öröm, erő és buzdítás, amit 2000 éve a kereszténységen keresztül az emberiség kap, vélekedett, majd szólt a keresztény értékek megvédéséről, a migrációról, a gyermekvédelemről. Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszönettel beszélt a kormányzat óvodákat érintő támogatásáról, Bóka István helyi polgármester munkájáról. Mint mondta, a kormány kiemelten támogatja a családalapítást, a gyermekvállalást és nevelést. 

– A magyar jövő alapja a magyar gyermek. Hazánk erős, biztonságos, fejlődő ország, mely büszke értékeire, hagyományaira, hangsúlyozta. 

Az ünnepség a református templomban folytatódott, ahol Bóka István polgármester sikertörténetnek nevezte az elmúlt évtizedben teljesen megújult református iskolát és óvodát. Elismeréssel beszélt mások mellett az intézmény fenntartója, valamint a korábbi és jelenlegi igazgató munkájáról. Rojtos Norbert, a Balatonfüredi Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója bemutatta a tíz éve működő, napjainkban már rendkívül korszerű iskolát, ahová 200 diák jár, és kétszeres a túljelentkezés. A jelenlegi körülményekhez hitre, bizalomra, elkötelezettségre, együttműködésre volt szükség, mások mellett a gyülekezet, a pedagógusok, a szülők és a diákok részéről. Beszédében a keresztény értékekre, a tehetséggondozásra, a lemaradók megsegítésére helyezte a súlyt. 

– Régi vágyunk volt, hogy egyházközségünk visszakapott, régi iskolaépületét ily módon hasznosíthassuk, mondta Bátki Dávid Géza lelkipásztor. Hozzátette, erre adott lehetőséget a Magyarországi Református Egyház országos óvoda programja, mellyel kormányzati keretből mintegy 180 millió forint támogatást kaptak. Szükség volt energetikai korszerűsítésre is, melyhez 50 millió forint uniós forráshoz jutottak, a munkát az önkormányzat ötmillió forinttal támogatta. Elhangzott, még a felújítás előtt 2020 őszén megkezdte működését az óvoda összesen 44 férőhellyel, a munkák alatt a gyerekek elhelyezésében a város óvodái segítettek. A munkát tavaly decemberben befejezték. 

Steinbach József református püspök istentiszteletet tartott, melyben kiemelte egyebek mellett az öröm, szépség és egység jelentőségét, majd áldást mondott, az óvodások és iskolások műsorral ajándékozták meg a megjelenteket. Az ünnepségen nemzetiszínű szalag átvágásával átadták a megújult óvodát. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában