Veszprémi Honvédelmi Nap

2023.05.17. 15:00

Aknavetőtűz is lesz a honvédelmi napon

A Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU ötödik alkalommal rendezi meg a Veszprémi Honvédelmi Napot. Katonai hagyományőrzők, veterán katonai járművek, előadások, Mi-24D harcihelikopter és a Magyar Honvédség bemutatói várják az érdeklődőket május 20-án, szombaton.

Juhász-Léhi István

Balogh Ákos, az esemény egyik főszervezője a veol.hu érdeklődésére elmondta, lesz jó néhány veterán katonai jármű, a sokak által kedvelt II. világháborús legendás Willys Jeeptől az egykori néphadsereg GAZ 69-es terepjárójáig. De lesznek határőrjárművek is, természetesen határőr hagyományőrzőkkel. Ezenkívül megtekinthető lesz a múzeumban található Mi-24-es harci helikopter.

– Várjuk a Surranótárs csoportot, akik a sorkatonai szolgálat relikviáival érkeznek – mondta Balogh Ákos. – A sorállományú szolgálat sokaknak egy kedves emlék, és szívesen emlékeznek vissza a régi eszközökre. Ezenkívül lesz hatástalanított fegyverek bemutatója, hiszen nagyon komoly fegyvergyűjteményt hoznak el.

Tényleg komoly, hiszen százas nagyságrendű hatástalanított fegyver érkezik a múzeum Török Ignác utcai tanulmányi raktárához. Olyan különlegességet láthatnak majd az érdeklődők, mint a Nagant karabély, a Mauser-puska, az AMD 65 vagy éppen az ÁK 47-esek egyes variánsai. 

– Ebben a gyűjteményben megtalálható lesz minden olyan nemzetnek a fegyvere, amelyik valaha a történelem során valamilyen jelentőséggel bírt – fogalmazott a veszprémi hagyományőrző.

Érdekes színfoltja lesz a napnak az a 82 milliméteres aknavető is, amit ugyancsak az egyik gyűjtő hoz majd el Veszprémbe. A legnagyobb darabszámban gyártott és alkalmazott tüzérségi fegyverrel a tervek szerint díszlövéseket fognak leadni. A hagyományőrzők ki is mozdulnak majd a „bázisról".

– Reggel 9 órától veteránautó-felvonulással indul a nap, a rendezvényre érkező járműveink fognak rendőri felvezetéssel felmenni a várba, majd az Óváros térre – árulta el Balogh Ákos. – Van még egy csalogatónk, hiszen ameddig a felvonulás lesz a városban, addig sem marad kiállítás nélkül a rendezvény, illetve a Veszprémi Légierő Zenekar szórakoztat.

Kuriózumnak ígérkezik 14 órától Magó Károly zászlós előadása. Ő az a roncskutató, aki kollégáival a közelmúltban fejezte be azt az ajkai ásatást, melynek középpontjában egy II. világháborús magyar FW 190-es repülőgép volt. Erről a szenzációs leletről és annak megtalálásáról fog előadást tartani a szakember, aki az ott talált repülőgép egyik gépágyúját is elhozza, ami nem mindennapi különlegesség, hiszen viszonylag épségben maradt meg a baleset után.

A rendezvény 16 óráig lesz nyitva, de érdemes az utolsó pillanatban is eljönni, mert 16 órakor aknavető-zárótűzzel búcsúzik a honvédelmi nap. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában